Održan Dan polja

Od strane Ozon
0 komentar

SRemska Mitrovica – Dan polja održan je na ogledima između Sremske Mitrovice i Velikih Radinaca. Poljoprivrednici su mogli da vide brojne sorte pšenice, ječma, tritikala, ali i soju, suncokret, repu i kukuruz. Ono o čemu su paori danas najviše razgovarali je kvalitet pšenice i njena cena na tržištu.
Skidanje useva pšenice samo što nije počelo na poljima u okolini Sremske Mitrovice. Poljoprivrednici su spremni, a najviše razmišljaju o kvalitetu i ceni koja će biti ponuđena.

Stručnjaci ističu da na osnovu procena prinos neće biti idealan. Ječam, čija je kampanja otpočela, za sada daje prinos od 2 tone pa do najviše 8,5 tona, ali su takve parcele retkost.

Na osnovu ovoga i proizvodne godine koja nije bila naklonjena, nema izgleda da će doći do rekorda u prinosima.

Vremenske prilike pogodovale su bolestima, ali i štetočinama, tako da je zaštita bila intenzivna na poljima. Najvažnija je svakako bila zaštita od fuzarijuma.

Dan polja bila je idealna prilika da se na jednom mestu razmene iskustva kako struke tako i poljoprivrednika. Tom prilikom, predstavljene su i neke nove sorte.

Osim žita, na Danu polja poljoprivrednici su mogli da vide i stanje na suncokretu, kukuruzu, soji i repi i da se upoznaju sa stanjem biljaka.

Nova prilika za upoznavanje sa stanjem na poljima biće već sa jeseni na jesenjim oglednim poljima, istakli su nadležni.

Možda Vam se svidi i