Održan 48. Međunarodni plivački maraton „Jarak – Šabac“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U nedelju, 6. avgusta održan je tradicionalni, 48. po redu Međunarodni plivački maraton „Jarak – Šabac“, poznatiji i kao „Trka mira“.

Na Maratonu je učestvovalo ukupno 18 plivača i plivačica iz pet zemalja, a najbrži su bili Tamaš Farkaš iz Srbije u muškoj konkurenciji i Čehinja Lenka Sterbova.

Pre početka trke, goste i učesnike u ime Grada Sremska Mitrovica, pozdravio je mitrovački gradonačelnik, Vladimir Sanader.

„Plivački maraton „Jarak Šabac“ ima jednu dugu i ozbiljnu tradiciju i Grad Sremska Mitrovica zajedno sa Gradom Šapcom nastaviće da ga neguje i da pomogne da on u narednom periodu preraste u još masovniju i značajniju manifestaciju koja će okupljati veliki broj ne samo plivača nego i gostiju. Ne treba nikako ni zaboraviti i razlog zbog kojeg se manifestacija održava i danas svakako odajemo počast i sećamo se svih onih koji su dali živote za našu zemlju“, rekao je Sanader.

Plivački maraton Jarak – Šabac, predstavlja plivačko nadmetanje u spomen na žrtve „Krvavog marša“ na koji su prinudno naterani svi vojno sposobni muškarci Šapca i okoline od strane nemačkih okupatora 1941. godine.

U znak odmazde, okupacione snage su pod pretnjom oružijem prisilil sve muškarce 16 do 60 godina da idu do logora koji se nalazio u sremskom selu Jarak. Mnogi taj marš nisu izdržali, i ubijeni su tokom puta, a neki su lišeni života u samom logoru.

Iz želje da se održi sećanje na sve žrtve pomenutog događaja, 1970. godine ustanovljen je ovaj plivački maraton koji se tradicionalno održava prve nedelje u avgustu mesecu.

Možda Vam se svidi i