Od 1. juna: Udarite li ženu – IDETE U ZATVOR

Od strane Ozon
1 komentar

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuborović posetili su danas Sigurnu kuću, u kojoj su poručili da od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: „Udarite li ženu, ići ćete u zatvor“.

Stefanović je, u izjavi novinarima, kazao da uvek kada poseti Sigurnu kuću priseti se teške situacije zbog čega su ove žene tu dospele i, kako dodaje, ljudski je da im se, ne samo pruži podrška, već da se učini sve što je moguće da nasilje prestane i svi nasilnici shvate da postoji snažan odgovor države protiv nasilja u porodici.

Policajci, tužioci i sudije će biti spremni

Prema njegovim rečima, zbog toga je donet novi zakon i počela obuka policajaca, tužilaca i sudija.

– Oni će biti spremni da od 1. juna u punom kapacitetu primenjuju zakon. Naš posao je da pružimo podršku, budemo oslonac i veoma oštri kada se govori o ovim krivičnim delima, da pokažemo izvršiocima, koji misle da mogu nekažnjeno da premlaćuju žene, da to nećemo tolerisati, da ćemo ih oštro kažnjavati i da će država biti oslonac svakoj žrtvi – poručio je Stefanović.

Istovremeno je istakao da je neophodan rad i na prevenciji, kako bi se uticalo na decu da shvate šta je nasilje, da nije samo fizičko, da može biti verbalno i ekonomsko, a da nasilje nije vrednost našeg društva.

Novi zakon, kako je objasnio, donet je zbog uočenih manjkavosti ranijeg sistema.

– Mi smo primetili da sistem nije dobar unazad mnogo godina i da su često bili neadekvatni odgovori države. Zbog toga smo doneli novi zakon kojim se omogućavaju veća ovlašćenja policije“, rekao je Stefanović.

On je ukazao da, po novom zakonu, imamo hitnu meru gde možemo nasilnika da izbacimo iz kuće, da ga privedemo i da mu se odredi zadržavanje.

„Šaljemo jasnu poruku“

– Ranije ste morali da idete na sud, a ako nema vidljivih povreda on biva pušten. Bilo je hiljadu razloga da do pravde ne dođe brzo. Danas žrtvu nasilja ostavljamo u domu, bez obzira kome pripada, nasilnik se izdvaja iz kuće i onda imate meru koja može biti izrečena i na 30 dana u kojoj tužilaštvo, policija i sudovi imaju vremena da sagledaju situaciju i donesu odluku koja mera se primenjuje, a žrtva nasilja u tom periodu je bezbedna – podvukao je Stefanović.

Ukazao je da će u svakoj policijskoj stanici biti jedan do dva policajca koji su posebno obučeni za ovaj vid nasilja, i da će raditi na tome da se pošalje jasna poruka „udarite li na ženu ićićete u zatvor“.

Ministarka pravde Nela Kuburović je kazala da su dva ministra današnjom posetom pokazale da se država ne bori samo sistematski protiv nasilja u porodici, već i ličnim angažovanjem njenih članova.

– Vlada Srbije pruža punu podršku da se u što većoj meri i što bolje implementira Zakon o zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici koji počinje da se primenjuje od 1. juna – naglasila je ona.

Kuburović je rekla da je zajedno sa svojim kolegom imala priliku da na licu mesta pruži podršku žrtvama nasilja u porodici i ukažu na ono šta ih očekuje sa novim zakonom, koji su sve vidovi podrške i pomoći koja može da im se pruži.

Istakla je da postoji simbioza i povezanost više organa koji će učestvovati u borbi protiv nasilja u porodici.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde rade, kako je ukazala, užurbano na tome da Zakon od 1. juna počne efikasno da se primenjuje.

Prema njenim rečima u toku su obuke za više od 400 policijskih službenika i više od 400 zamenika tužilaca i sudija.

U zajedničkim radionicama, koje će se sprovoditi u toku specijalističke obuke biće uključene nevladine organizacije kako bi što više približili s čim se suočavaju žrtve nasilja.

Tanjug

You may also like

1 komentar

Milos i Jelena 25.02.2017. - 9:07 pm

Da li se prica o nasilju u porodici ili nasilju nad zenama ? Nasilje u porodici podrazumeva i nasilje nad muskarcima i decom , roditeljima i slicno ! Nasilje kao sto kazete nije samo fizicko vec i psihicko, verbalno, ekonomsko ! O cemu vi ovde zapravo pricate ? Bez dokaza , muskarca u zatvor kao da pricate o vremenu inkvizicije. Da li znate koliko muskarci prezivljavaju nasilja ? Ili se to smatra normalno u nasem drustvu ? Zelite da se mladi vencavaju, radjaju decu i povecavaju natalitet ? Ovakvim neodgovornim izjavam ukopavate porodicu kao glavnog nosioca drustva. Zene su spremne na razne vidove manipulacije i simuliranja da bi izazvale svadju i prikazale se kao zrtve , da li to znate ? Nikakvo nasilje ne podrzavam, ni nad zenama , niti muskarcima, da ne spominjem nasilje nad decom i starim osobama , sve je to nasilje i taj problem se sistematski resava . Ali nase drustvo je davno posrnulo i ovakve mere, izjave i diskriminacija na osnovu pola ,pricate o rodnoj ravnopravnosti ? Da ne spominjem razvode brakova kojih je sve vise i naravno tradicionalno deca ostaju sa majkama u velikoj vecini slucajeva , onda sledi njihova igrarija oko vidjanja dece, alimentacija i sve ostale „mere podrske zenama“ .Spremajte gospodo sigurne kuce za muskarce , odnosno zatvore !

Komentari su zatvoreni.