Obnova pobratimstva: Bešenovo – Banjica

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U nedelju, 4. juna Bešenovci su posetili Banjicu koja pripada opštini Bijeljina u Republici Srpskoj i obnovili pobratimstvo staro trideset godina.

Poslednjih godina spletom različitih okolnosti, staro prijateljstvo bilo je narušeno, te su meštani oba sela rešili da obnove pobratimstvo i saradnju.

Veza ove dve seoske zajednice vraća nas u Drugi svetski rat, kada su se Sremci, među njima i dosta Bešenovaca, pridružili borcima Istočne Bosne u borbi protiv fašista.

„Naši preci, mahom mladići od dvadeset godina, bili su ujedinjeni u borbi protiv fašizma, izvojevali su slobodu za nas i naš narod, na nama ostaje da ih slavimo i nikad ne zaboravimo, zato smo obnovili staro prijateljstvo i trudićemo se da ono bude još čvršće u godinama koje dolaze“, rekao je prilikom posete Banjici Dragoljub Laketić, predsednik MZ Bešenovo.

U sklopu posete Bešenovci su položili venac palim borcima Srema i Istočne Bosne u uređenom Spomen parku, a u planu je i obnova spomen ploče na kojoj su ispisana imena svih stradalih Bešenovaca na ovom području. Posećen je i Manastir Tavna, a odigrana je i prijteljska fudbalska utakmica, u kojoj su gosti pobedili 4:1, i darivali domaćina prigodnim poklonima. Poseta je završeno zajedničkom proslavom uz muziku i druženje.

„Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica podržala je ovu akciju, jer su vrlo značajne ovakve aktivnosti u kojima naša sela uspostavljaju prekograničnu saradnju sa selima iz regiona. Ovo je radak slučaj međunarodnog bratimljenja i saradnje sela, a ovakva partnerstva omogućavaju da se kroz studijske posete i razmenu iskustva obezbedi razvoj sela u svim sferama društva – poljoprivreda, ekonomija, turizam, kultura, sport… Ovo obnavljanje pobratimstva treba da bude putokaz i primer društvenog aktivizma i ostalim selima sa teritorije Sremske Mitrovice“, kratko je prokomentarisao posetu Banjici Petar Samardžić, direktor Agencije.

Možda Vam se svidi i