Obeležena lekarska slava Sv. Кozma i Damjan

Od strane Ozon
0 komentar

Srpska pravoslavna crkva i vernici, slavili su 14. novembar, praznik Svetih vrača Кozme i Damjana, koji mnoge zdravstvene ustanove i lekari slave kao zaštitnike svoje profesije. Ovi svetitelji, nazivani čudotvorcima i besrebrenicima, znali su veštinu lečenja i nikada je nikome nisu naplaćivali.

U organizaciji sremskomitrovačke podružnice Srpskog lekarskog društva –
Društva lekara Vojvodine, u kapeli Sv Кozme i Damjana u krugu Opšte bolnice, obeležena je lekarska slava čitanjem molitve, svećenjem i rezanjem slavskog kolača. Obred su služili bolnički duhovnik Protojerej stavrofor Pantelija Pavlović, arhijerejski namesnik sremskomitrovački Protojerej stavrofor Savo Rakita, protonamesnik Ljubomir Volarević i đakon Duško Marković i tom prilikom, lekarima mitrovačkih zdravstvenih ustanova, u danu koji slavi profesiju,poželeli da božanskim darom,znanjem i moćima leče ljude, a svakom lekaru dobro zdravlje, jer radeći ovaj častan posao, donose spas u lečenju i izlečenju ljudi.

Ovom svečanom činu pored direktora Opšte bolnice dr Živka Vrcelja, prisusutvovali su lekari, farmaceuti i zdravstveni radnici svim mitrovačkih zdravstvenih ustanova.

Domaćin slave bila je Služba opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica, a dr Miroslava Ševo, direktorka ove zdravstvene ustanove, kumstvo je predala načelnici Službe pedijatrije mitrovačke bolnice dr Ljiljani Bančević.

Izvor/foto: Opšta bolnica Sremska Mitrovica

You may also like