Obeležen Dan zaštite od požara

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Sektor za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici na centralnom gradskom Trgu Ćire Milekića je organizovao obeležavanje Dana zaštite od požara.

Dan Zaštite od požara obeležava se 7. novembra, jer je tog dana davne 1834. godine ministar unutrašnjih poslova, Đorđe Protić, ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića, sačinio i potpisao „Uredbu o gašenju požara“, koja predstavlja osnovu za razvoj pravne regulative u oblasti zaštite od požara i formiranja vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Od ustanka 1804. godine i stvaranja države, sve službe koje su formirane bavile su se samo evidencijom požara, bez ikakve primene preventive. Smatra se da je upravo odsustvo propisa o prevenciji, te način građenja sa neadekvatnim materijalima i primitivnim ložištima predstavljao uzrok požara sa velikim posledicama.

Sektor za vanredne situacije u svakom momentu spreman je da pruži svoj maksimum u zaštiti i spasavanju građana. Prioritet Sektora je visoka profesionalnost i mogućnost blagovremenog reagovanja.

U okviru svojih redovnih aktivnosti vatrogaci-spasioci obezbeđuju javne skupove ali vrše i edukaciju građana i dece u školskim i predškolskim ustanovama. Takođe, formirani su i regionalni specijalistički timovi za spasavanje u slučaju zemljotresa, poplava, saobraćajnih nesreća i za spasavanje u slučaju tehničko-tehnoloških i udesa sa opasnim materijama.

Sektor za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici danas je građanima podelio edukativni materijal.

Možda Vam se svidi i