Nedimović u Mitrovici predstavio nove mere Ministarstva poljoprivrede

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U sremskomitrovačkoj Gradskoj kući danas je održana prezentacija novousvojenog „Pravilnika o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača, područje za obavljanje tih delatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla“.

Prezentaciji su prisustvovali Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, Generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu , Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoj Crne Gore Danijela Stolica, Lisa Paglietti, ekonomista ispred Organizacije za hranu i poljoprivredu ujedinjenih nacija UN FAO, Miljan Ždrale, direktor agrobiznisa za jugoistočnu Evropu, Evropska Banka za obnovu i razvoj, Emina Milakara, direktorka Uprave za veterinu MPŠVP, Tamara Bošković, načelnica odseka za veterinarsko javno zdravlje, Jaroslav Popović, predsednik Udruženja proizvođača Petrovske Klobase iz Bačkog Petrovca, Branislav Raketić, šef grupe kvaliteta u MPŠVP, Tamara Penjić, Asocijacija za razvoj kvaliteta proizvoda od mesa, Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Po ugledu na EU propise Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodorivrede i Uprava za veterinu, donose propis kojim se od 1. januara 2018. olakšava poslovanje malim proizvodnim kapacitetima – smanjuju finansijska opterećenja i administrativne prepreke kroz odstupanja u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata, omogućava korišćenje tradicionalnih alata, materijala i postupaka za proizvodnju gastronomskih proizvoda, podstiče ekonomija na selu – valorizuje povezanost sopstvene proizvodnje i prerade na gazdinstvu i prodaja malih količina proizvoda direktno potrošaču.

Nedimović je rekao da će malim proizvođačima Ministarstvo pružiti i finansijsku podršku, kako za nabavku najkvalitetnije opreme, tako i za izgradnju obejkata i marketing. Ministar je naglasio da će pomenuti proizvođači moći da pristupe i sredstvima Evropske unije.

Lisa Paglietti, ekonomista ispred Organizacije za hranu i poljoprivredu ujedinjenih nacija UN FAO rekla je da u saradnji sa Mnistarstvom poljoprivrede već dugo rade na promociji bezbednosti hrane i usklađivanju standarda sa pravilima EU i da je zaista zadovoljna zbog donetog pravilnika koji malim proizvođačima omogućava da budu konkurentni i legalno plasiraju svoje proizvode.

„Pravila o fleksibilnosti“ su set odstupanja od opštih pravila bezbednosti hrane, koje Ministar propisuje, imajući u vidu:

– smanjene rizike u poslovanju (male količine, jasne procedure, tradicionalne metode potvrđene dugim vremenskim periodom) uz fokus na bezbednost proizvoda koja se nikad ne dovodi u pitanje
– interes potrošača uz zelju da se očuva tradicija i ponuda tradicionalnih proizvoda
– zaštitu ekonomije na selu – okvir koji omogucava da poljoprivrednici uspostave preradne aktivnosti na gazdinstvu i dodaju vrednost sirovini – mleku i mesu koje proizvode.

Donet propis (Pravilnik) i set Vodica za primenu, deo su rezultata aktivnosti projekta UN FAO/EBRD “Unapredjenje kvaliteta i bezbednosti hrane u sektoru proizvodnje mesa u Srbiji” koji je sa Ministarstvom poljoprivrede inicirao pokretanje oznake”Srpski kvalitet” za obelezavanje proizvoda vise vrednosti i domace sirovine. Promocija zajednickih rezultata odnosi se na
– kvalitet, osnaživanje malih i tradicionalnih proizvođača,
– novu politiku za bezbednost i kvalitet proizvoda od mesa i mleka
– nacionalne mere za proizvodnju preradu I promet u objektima malog kapaciteta i tradicionalnoj proizvodnji.

You may also like