Nedimović: Neće biti prodaje zemlje strancima

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da ne postoji berza kako bi mogla da se utvrdi cena maline i da je Poljska najveći konkurent Srbije na tržištu, zbog čega će proizvođači otputovati u tu zemlju da bi videli kakva je situacija. Napominje da je za nabavku traktora koje subvencioniše država stiglo 2.300 zahteva.

Branislav Nedimović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je stav Vlade Srbije jasan po pitanju prodaje zemljišta strancima.

„I u ekspozeu premijerke Brnabić i u ekspozeu prethodnog premijera Vučića jasno je stavljeno do znanja da će Srbija problem rešiti, a rešiće se liberalizacija do 1. septembra. Ideja je da se ograniči liberalizacija, da ograničimo strancima dolazak do poljoprivrednog zemljišta“, kaže ministar.

Dodaje da nije završena restitucija i da su problem svojine u odnosu državnog zemljišta prema privatnom.

„Mi ćemo postaviti ograničenja i neće biti problema. Neće biti prodaje zemlje strancima i to ćemo regulisati zakonom, a javnosti će u ponedeljak biti predstavljena završna verzija izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu“, poručuje Nedimović.

Ističe da se „neće izmišljati topla voda“, već da će se ograničiti liberalizacija tako da se onemogući strancima da u određenom vremenskom periodu mogu lako da dođu do zemlje.

„Za fizička lica ćemo to vezati za prebivalište, a za strana pravna lica za registar“, napominje ministar.

Na pitanje da li će za fizička lica taj rok biti pet godina, odnosno sedam godina za pravna lica, Nedimović kaže da su to neka od rešenja kojima se gravitira, ali da će u ponedeljak, utorak to biti potpuno jasno.

Kaže da se prethodnih šest meseci radi na tome da se utvrdi kuda ide malinarstvo u Srbiji i da nije bilo reči samo o ceni maline.

„Poljska je naš najveći konkurent na tržištu i nepoznanica je kakav je ove godine tamo rod. Kontradiktorni podaci stižu i najbolje je da proizvođači i otkupljivači odu tamo i vide kakva je situacija“, napominje ministar.

Kaže da ne postoji berza kako bi mogla da se utvrdi cena maline.

„Važna je informisanost svih učenika u procesu, proizvođači nisu imali nikakve informacije kakva je cena. Nama je transparentan proces na prvom mestu. Tržište reguliše cenu proizvoda. Država učestvuje samo kao medijator i radili smo na procesu shvatanja šta treba raditi u budućnosti“, objašnjava Nedimović.

Dodaje da država daje subvencije za voćarstvo i povrtarstvo.

„Za nabavku traktora koje subvencioniše država stiglo je 2.300 zahteva, a ima i oko 300 zahteva koji nisu validni. Do oktobra ćemo celu priču da zaokružimo“, kaže ministar Nedimović.

IZVOR:RTS

Možda Vam se svidi i