Nedimović: Kreće izvoz jagnjetine u Kinu

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da se narednih nedelja može očekivati izvoz jagnjeće mesa na tržište Kine.

„Prvo koje će biti na raspolaganju je tržište jagnjećeg mesa na prostoru Kine. To očekujemo narednih nekoliko nedelja. Posle toga će ići goveđe meso, a nakon toga svinjsko meso“, rekao je Nedimović za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da je dvadesetak kompanija već zatražilo sertifikate u različitim oblastima, navodeći da su tri srpske kompanije već dobile sertifikate za izvoz goveđeg i jagnjećeg mesa.

Nedimović je rekao da će suva šljiva biti među prvima na listi proizvoda koja će se izvoziti u Kinu i dodao da je postignut dogovor i za izvoz kukuruza i šećera.

„Kineska kontrola mora da dođe u naše mlekare da bismo mogli da počenom da izvozimo mleko i mlečne proizvode“, kazao je Nedimović.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine (AQSIQ) potpisali su juče Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.

Nedimović je posle potpisivanja tog dokumenta rekao je na taj način omogućeno da Srbija izvozi u Kinu robu biljnog i životinjskog porekla.
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug

Možda Vam se svidi i