Naredne godine Mitrovčani će plaćati manji porez na imovinu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na inicijativu Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica na nedavno održanoj sednici Skupštine Grada Sremska Mitrovica usvojena je odluka kojom je predviđeno umanjenje poreza na imovinu za oko 30% za narednu godinu.

Tim povodom juče je u prostorijama Agencije održana konferencija za medije. Na konferenciji su govorili načelnik Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj Duško Šarošković, direktor ARR Petar Samardžić i poljoprivrednik iz Martinaca Nenad Andrić.

Usvojenom odlukom koja predstavlja meru Grada za otklanjanje posledica suše u 2017. godini i planirana je samo za 2018. godinu, stopa poreza na imovinu na prava na zemljištu obveznika koji ne vodi poslovne knjige smanjuje se sa 0,15 % na 0,10 %.

„Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica podnela je inicijativu, odnosno uputila predlog Gradskoj upravi za budžet i lokalni ekonomski razvoj koji za cilj ima smanjenje efekata ovogodišnje suše. Mera podrazumeva smanjenje stope poreza na poljoprivredno zemljište u 2018. godini i obuhvata poreske obveznike, vlasnike zemljišta na teritoriji Sremske Mitrovice. Radi se o jednoj lokalnoj meri podrške poljoprivrednicima u skladu sa mogućnostima gradskog budžeta“, rekao je na konferenciji Samardžić.

Direktor je objasnio da se mera odnosi bukvalno na sve poljoprivrednike koji imaju zemlju u svom vlasništvu na teritoriji grada, bez obzira da li se radi o velikim ili malim površinama.

„Nema povlašćenih, nema izuzetih, jednostavno ova mera predstavlja poresku olakšicu i malim i velikm poljoprivrednicima. Tako smo je zamislili, tako će biti realizovana“, dodao je Samardžić.

On je rekao i da ta mera nije jedina koju je inicirala Agencija, te da će ona do kraja tekuće ili početkom naredne godine sprovesti još jednu meru koja je namenjena onim poljoprivrednmicima koji su imali štetu nastalu usled loših vremenskih uslova, oluja i vetra u septembru i oktobru mesecu.

„Druga naša mera pomoći poljoprivrednicima se tiče naknade štete prouzrokovane lošim vremenskim prilikama usled pojave vetrova i oluja, kojih je po prijavama koje su nam upućene bilo relativno puno. Štetu nastalu usled tih nepogoda mahom su imali poljoprivrednici koji se bave povrtarstvom u zaštićenom prostoru, odnosno u plastenicima. Mnogima od njih su stradale folije, najloni, konstrukcije plastenika, pa i čitav rod, tako da smo nešto malo manje od milion dinara opredelili za dodelu bespovratnih sredstava, odnosno za naknadu dela štete nastale usled pomenutih nepovoljih vremensih uslova“, dalje priča Samardžić.

Naredne nedelje Agencija na čijem je Samardžić čelu raspisaće konkurs u kojem će biti precizno navedeno ko može da dobije sredstva za naknadu dela štete, šta je potrebno od dokumentacije, kome, kada i kako poslati zahtev i slični podaci.

„Potrudili smo se da na lokalnom novou pronađemo dve mere, dva mehanizma kojima ćemo pomoći našim domaćim poljoprivrednicima i nadam se da ćemo bar malo ublažiti posledice ne samo suše, nego generalno loših vremenskih prilika“, zaključio je Samardžić.

Inicijativu Agencije Gradska uprava za budžet i lokalni ekonomski razvoj je prihvatila kao osnovanu i korisnu.

„Lokalna samouprava mora da ima sluha za svoje građane, mi moramo da saosećamo sa njima jer neki od naših poljoprivrednika nažalost neće biti u mogućnosti da 2018. iz ovogodišneg roda izmiruju svoje obaveze, baš zato što im je prinos bio značajno umanjen. Uprava za budžet i finansije ceni inicijativu Agencije, jer mislimo da je došla iz merodavne institucije tako da smo ocenili da Grad sebi može da priušti smanjenje poreske stope na ovu kategoriju poreskih obveznika“, rekao je na konferenciji načelnik Šarošković.

Umanjenje poreza na imovinu će, prema njegovim rečima, iznositi negde oko 30%.

Smanjenje prihoda Grada koje će nastati po ovom osnovu biće, objašnjava Šarošković, nadomešteno povećanjem broja obveznika i većim obuhvatom nepokretnosti porezom na imovinu.

„Na snazi je zakonska mogućnost reprograma starih dugova i veliki deo poreskih obveznika koji su nesavesni bili do skora su iskoristili tu meru i deo svojih obaveza preselili u naredne godine, što znači da će biti veći priliv novca u budžet po osnovu starih dugova, što nam daje mogućnost umanjenja stope poreza“, rekao je načelnik i podsetio da i dalje sve redovne platiše poreza ostvaruju popust od 10% na isti.

Mera umanjenja poreza prema rečima Nenada Andrića iz Martinaca koji trenutno obrađuje oko 70ha zemlje i u svoj farmi ima oko 300 svinja biće izuzetno značajna, jer ova godina bila je teška za poljoprivrednike, a ništa lakša neće biti ni naredna.

„Zbog velike suše prinosi su nam znatno umanjeni, ali posledice nas čekaju tek 2018. godine, upravo zbog toga ova mera će nam puno značiti, svaki dinar je važan“, rekao je Andrić napominjući da su prinosi umanjeni i do 60% u odnosu na prošlu godinu koja je bila izuzetno rodna.

Procenjeno je da će iz gradskog budžeta za ovu meru biti izdvojeno oko 17 miliona dinara.

You may also like