Sremska Mitrovica – U četvrtak, 30. novembra, CEUR Centar za ekonomsko unapređenje Roma organiovao je konferenciju na temu „Mogućnosti i prepreke za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Sremskoj Mitrovici“.

Кonferencija je organizovana sa ciljem da se ukaže na probleme sa kojima se suočavaju pripadnici romske nacionalne zajednice kao jedne od najsiromašnijih društvenih grupacija u Srbiji. Projekat je podržao Pokrajinski sekretarijat za upravu, propise i nacionalne zajednice- nacionalne manjine.

„Nedostatak interakcije dovodi do marginalizacije unutar zajednice, povećava etničku distancu i netrpeljivost. Samo upoznavanjem drugih kultura i tradicija možemo očekivati toleranciju i interkulturalnost. Ukoliko ne upoznamo druge kulture često imamo pogrešnu sligu i predrasude“, poruka je konferencije.

Učešće na konferenciji su uzeli Vojislav Mirnić, načelnik Gradske uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, Jelena Jovanović, poslanica u skupštini AP Vojvodine, Osman Balić, direktor Stalne konferencije romskih udruženja građana Niša i Slađana Teodorović, direktorka Centra za ekonomsko unapređenje Roma Sremska Mitrovica.

You may also like