Mitrovačkim poljoprivrednicima predstavljen IPARD program

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U sremskomitrovačkoj Gradskoj kući danas je Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica bila domaćin i organizator skupa prezentacije o IPARD programu za Republiku Srbiju. Prezentaciji je prisustvovalo oko 30 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Grada, a vodila ju je Ružica Gelo, pregovarač Republike Hrvatske za poljoprivredu i bezbednost hrane tokom procesa pridruživanje Evropskoj uniji.

Cilj edukacije, kako je objasnio Petar Samardžić direktor ARR, bio je da se omogući poljoprivrednicima sa teritorije Grada da dobiju odgovore iz domena IPARD-a, odnosno pretpristupne pomoći za ruralni razvoj za period 2014-2020. godine.

„Mi sa jedne strane imamo prosečnog srpskog poljoprivrednika starosti oko 60 godina, sa 4h zemlje i traktorom starim više od jedne decenije, a sa druge strane imamo jedan novi program sa evropskim standardima, program pun strogih pravila, procedura i regulativa, tako da nam je na današnjem skupu stručnjak iz ove oblasti ukazao na sve one preduslove koje treba da ispunimo, gospođa Ružica nam je pokazala šta je to što treba da promenimo u dosadašnjem načinu rada i poslovanja i kako da se pripremimo da spremni uđemo u čitav proces koji se očekuje da će krenuti sa realizacijom u drugoj polovini ove godine“, rekao je Samardžić.

Ružica Gelo kaže da je ideja bila da se malo porazgovara sa poljoprivrednicima iz mitrovačke opštine oko toga šta se događa sa poljoprovrednim sektorom sa ulaskom u Evropsku Uniju i da se podele iskustva koje je imala Republika Hrvatska.

„Svima je jeasno da se ovde radi o snažnom poljoprivrednom kraju, o vrlo kvalitetnim prirodnim resursima i da to uopšte nije upitno. Osnova poljoprivrede je poljoprivredno zemljište, ako je poljoprivredno zemljište kvalitetno što ovde jeste onda je i budućnost sigurna, treba samo naći prave načine da se ti resursi iskoriste“, rekla je Gelo.

Ona je dodala da je obzirom na to da se kao i u Hrvatskoj poljoprivreda u Srbiji zasniva mahom na manje proizvođače neophodno udruživanje kako bi zajedno bili konkurentniji na tržištu.

Draško Danilović iz Kuzmina ispred prisutnih poljoprivrednik kratko je rekao da je izuzetno bitno da se u Srbiji određeni propisi urede i prilagode kako bi se u što kraćem roku pristupilo sredstvima fond Evropske Unije sa ciljem da svoju proizvodnju podignu na viši nivo, uvedu nove tehnologije i na kraju sve usklade sa pravilnicima EU.

Možda Vam se svidi i