Ministar Stefanović u Sremskoj Rači

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasadorka Republike Češke u Srbiji Ivana Hlavsova obišli su granični prelaz Sremska Rača, gde je Upravi granične policije uručena donacija Češke, u opremi i vozilima, vredna 725.000 evra, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

„Drago mi je da imamo priliku da se zahvalimo Republici Češkoj na donaciji koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova upotrebilo za jačanje kapaciteta naše granične policije. Novac je iskorišćen za nabavku vozila, svetlosne i zvučne signalizacije, zaštitnih pancira i šlemova, ali i za nabavku sofisticirane tehnologije za detekciju eksploziva, droge i drugu tehničku opremu“ rekao je ministar Stefanović.

Pripadnici Uprave granične policije upoznali su Stefanovića i Hlavsovu sa karakteristikama doniranih vozila, među kojima su deset patrolnih vozila „golf 7“, dva civilna vozila „škoda superb“ i tri kombi vozila „transporter T6“, kao i karakteristikama ostale donirane opreme.

„Češka od 2015. godine pomaže Srbiji u borbi protiv iregularnih migracija i to je jedna od prvih država koja je konkretno reagovala i pomogla. Ova donacija doprineće jačanju kapaciteta granične policije i dodatno pomoći da se efikasno izborimo sa migratornim talasom, ali i da bolje i uspešnije kontrolišemo našu državnu granicu“ rekao je Stefanović.

Ministar je najavio i da će MUP do kraja decembra nabaviti nove uniforme za pripadnike granične policije.

„Nastavljamo sa modernizacijom graničnih prelaza, povećavamo njihove kapacitete i postavljamo nove objekte, opremamo ih novom tehničkom opremom i sve to omogućava da službenici bolje i efikasnije rade svoj posao. Hoćemo da pokažemo da brinemo o svakom pripadniku Ministarstva unutrašnjih poslova“ poručio je Stefanović.

Ministar se zahvalio ambasadorki Češke i pohvalio saradnju kriminalističkih policija dve zemlje, podsećajući na nedavne zaplene narkotika u zajedničkim akcijama.

Ambasadorka Hlavsova istakla je da se Češka, kao članica Evropske unije, oseća odgovornom i smatra da mora pomoći drugim državama, koje se suočavaju sa problemom migrantske krize.

„Već od 2015. godine češka Vlada odlučila je da svake godine šalje donaciju Republici Srbiji za jačanje kapaciteta granične policije i za jačanje sistema za azil i migraciju. Zahvaljujem se srpskom MUP-u na odličnoj saradnji, ne samo u ovom slučaju, već i na odličnoj saradnji u suzbijanju kriminala“ rekla je Hlavsova.

Кako se ističe u saopštenju, ministar i ambasadorka su obišli i kontejnere koji se koriste za potrebe Graničnog prelaza Bosut koje je donirala Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Izvor/foto: MUP

Možda Vam se svidi i