Ljubav prema poljoprivredi jača od interneta i društvenih mreža

Od strane Ozon
0 komentar

SALAŠ NOĆAJSКI – Sve manje mladih želi da ostane na selu i da se bavi poljoprivredom. Uprkos tome postoje drugačiji primeri, a jedan od takvih zabeležili smo u Salašu Noćajskom. Učenik Srednje poljoprivredne škole u Rumi Tihomir Tufegdžić od najranijeg detinjstva pomaže roditeljima da na imanju očuvaju tradiciju stočarske i ratarske proizvodnje. Njagovi drugovi lajkuju na društvenim mrežama njegove fotografije sa sela, ali se retko ko tamo vraća.

„Imam 17 godina, a od pete godine radim sa ocem na gazdinstvu“, objašnjava za Radio-televiziju Vojvodine Tihomir Tufegdžić.

„Кod nas na farmi tovimo bikove i svinje. Svaki dan smo tata i ja na njivi, a radimo od jutra do sutra. Dok smo na njivi, majka obavlja sve poslove oko hranjenja životinja. Izveštio sam se i kod kupovine teladi za tov. Od desete godine učim od oca kako se to radi. Naučio sam da prepoznam koji telići su dobri za proizvodnju a koji ne. Većina proizvođača u Salašu Noćajskom zna da se bavimo stočarstvom, pa dolaze po savet kod izbora teladi. U tome im pomažem, ali i kod pregovaranja o ceni. Prodavci često traže više od cene koju na kraju pogodimo. U početku je to radio otac, a sada mene pozivaju stočari jer mogu da prepoznam da li je tele bolesno ili nepogodno za proizvodnju,“ kaže Tihomir.

„U selu od moje generacije malo se njih bavi poljoprivredom“, žali se Tihomir.

„Na selu su glavnom stariji ljudi. Mladi se teško odriču pogodnosti koje nudi urbana sredina. Кada postavim fotografije sela i proizvodnje na internet, mnogo je lajkova i priča da je to ekstra, ali niko ne dolazi da radi,“ priča on.

Međutim, Tihomirova ljubav prema poljoprivredi nije ostala neprimećena. Novosadski Poljoprivredni fakultet je ovom mladom poljoprivredniku nedavno uručio priznanje za najmlađeg uspešnog poljoprivrednika.

„To priznanje mi mnogo znači, nakon napornog dana kada legnem da se odmorim i samo pogled na to priznanje vraća mi snagu da nastavim sa poljoprivredom“, zaključuje on.

Izvor/foto: rtv.rs

Možda Vam se svidi i