Sremska Mitrovica – U sklopu projekta „Leto u Muzeju Srema“, Muzej Srema će se potruditi da svakog petka priredi neko iznenađenje svojim sugrađanima. Prvo u nizu je predavanje istoričara Miljana Garčevića – Sirmijumski mučenici, koje će se održati u petak 21. jula sa početkom u 20 časova u Lapidarijumu Muzeja. Na predavanju će biti reči o stradanju hrišćana na prostoru Sirmijuma u doba velikih progona Dioklecijana i Galerija, kao i o lokalitetima koji se povezuju za ove mučenike na tlu današnje Mitrovice.

Predavanje je inače izazvalo veliko interesovanje na I Memorijalu posvećenom dr. Petru Miloševiću, koji je održan u Muzeju Srema u periodu od 8. do 10. jula. Dr. Petar Milošević je mitrovački arheolog i kulturni radnik, koji je ostavio neizbrisiv trag u popularizaciji antičkog Sirmijuma, ali i same Sremske Mitrovice. Cilj Muzeja Srema je da ovaj memorijal postane tradicionalan i da se svake godine oda poštovanje ovom pregaocu, a ujedno iznesu i prezentuju i najnovije priče vezane za istoriju Sirmijuma i okoline.

Ovih priča će svakako biti, obzirom da su pre nekoliko dana završena početna iskopavanja na lokalitetu Glac, udaljenom 3 km od Sremske Mitrovice. U iskopavanjima, u kojima učestvuje i Muzej Srema, a koja su vodili dr. Stefan Pop Lazić sa Arheološkog instituta iz Beograda i dr. Ričard Majls sa Univerziteta iz Sidneja, je tek udaren temelj buduće saradnje između naše zemlje i Australije na ovom polju. Ono što je bitno, jeste da su početna iskopavanja već pokazala da će lokalitet biti izuzetno zanimljiv.

Za one koje interesuje kultura u našem gradu, leto svakako neće biti bez sadržaja!

Možda Vam se svidi i