KUD “Kosovka devojka” sa Kosova i Metohije na “Srem folk festu”

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 13 zemalja i 18 ansambala od kojih je jedan i ansambl Kulturno umetničkog društva “Kosovka devojka” iz južne srpske pokrajine, Kosova i Metohije.

Kulturno umetničko društvo “Kosovka devojka” iz Parteša na Kosovu i Metohiji osnovano je 1972. godine. Osnivač KUD-a bio je nastavnik fizičkog vaspitanja Dobrivoje Jovanović. On je sa još nekoliko entuzijasta okupio ansambl koji je na početku brojao 80 članova i imao 3 igračke grupe: pionire, juniore i seniore.

KUD “Kosovska devojka” iz Parteša je do sada učestvovalo na mnogim kulturno-umetničkim manifestacijama, na pokrajinskom i republičkom nivou. Na republičkom takmičenju u Valjevu 1987. godine osvojili su prvo mesto. Prvo mesto osvojili su i na republičkom takmičenju u izvornom folkloru u Topoli 1994. godine. Učestvovali su i na Festivalu “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” 1995. godine, a redovni su učesnici festivala koji se održavaju na Kosovu i Metohiji, kao što su “Dani narcisa” na Brezovici, “U susret Vidovdanu” u manastiru Banjska, “Vidovdanske igre” u Velikom Ropotovu, festivali u Kosovom Polju, Zubinom Potoku, Leposaviću, Glogovcu, itd.

Posle duže pauze koja je nastala nakon bombardovanja 1999. godine, Ansambl uporno pokušava da zadrži kontinuitet i radi s prekidima u vrlo teškim okolnostima, i vrlo teškom okruženju. Od pre godinu dana Ansambl kontinuirano radi i okuplja decu i mlade kojima je sada ovo skoro jedini način da se bave nečim što vole i što će ih skloniti od teških momenata kojima su izloženi i koji pritiskaju sve Srbe na Kosmetu.

Facebook/Srem folk fest

You May Also Like