Prvi čovek Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović kaže da su beležnici inicijativu da preuzmu ovaj deo posla uputili Ministarstvu pravde

Notari u Srbiji uskoro će imati pune ruke posla ukoliko država izađe u susret njihovom zahtevu da preuzmu sporazumne razvode brakova. Jer, više od polovine svih razvedenih brakova u zemlji (53,8 odsto) prekine se dogovorom.
Osim što će se građani razvoditi brže, korist će imati i sudovi, jer će ih rasteretiti velikog dela obaveza, kažu beležnici.

Prvi čovek Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović kaže da su beležnici inicijativu da preuzmu ovaj deo posla uputili Ministarstvu pravde.

– Javno beležništvo teži da proširi nadležnost, a jedan od pravaca je dobijanje preostalih vanparničnih postupaka. U okviru bračnog i porodičnog prava, to bi bili sporazumni razvodi. Komora će pokrenuti inicijativu kod Ministarstva pravde da i te nadležnosti pređu u ruke beležnika. Za to je neophodna izmena pozitivnog zakonodavstva, čiji predlagač može biti samo Ministarstvo – kaže Đukanović.

Prema rečima Ide Nikitović, portparola najvećeg suda u zemlji – Prvog osnovnog suda u Beogradu, sporazumni razvodi obično traju od jednog do tri meseca. Kada u braku ima dece, predmet se šalje Centru za socijalni rad, zbog starateljstva nad njima. Centar ima rok od 60 dana da odgovori, pa onda ceo postupak može da traje do šest mescei.
S obzirom na to da beležnika ima u zemlji više nego članova sudskih veća koji se bave razvodima, može se očekivati da kod notara neće morati da se čeka ni dva meseca da bi par došao na red. Biće to “instant” razvodi.

Sudska taksa za razvod braka, bez obzira na to da li je u pitanju sporazum ili tužba, košta 2.660 dinara za inicijalni predlog, plus isto toliko za odluku. Dakle, ukupno 5.320 dinara.

(Telegraf.rs / Novosti)

Možda Vam se svidi i