Izložba slika i grafika Miće Popovića i Vere Božičković Popović

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Otvaranje izložbe slika i grafika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, biće održano u utorak, 4. marta u 19:00 časova u Galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.

Miodrag Mića Popović
Rođen u Loznici, 12. juna 1923, Miodrag Mića Popović je osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu, gde je posle rata (logora, prisilnog rada, mobilizacije, ratovanja na frontu, prijema i isključenja iz KPJ) upisao Akademiju likovnih umetnosti u klasi Ivana Tabakovića. 

Sa Batom Mihailovićem, Petrom Omčikusom, Miletom Andrejevićem, Ljubinkom Jovanović, Kosarom Boškan i Verom Božičković (sa kojom će se kasnije oženiti i dobiti sina Jovana) u Zadru 1947. osnovao je prvu umetnička komunu u posleratnoj Jugoslaviji – čuvenu „Zadarsku grupu“. Bili su izbačeni sa Akademije, a svima je kasnije dozvoljeno da nastave studije slikarstva, osim Popoviću. Rečeno mu je da je „svršen slikar, pa mu Akademija više nije potrebna“. Učio je sam.

U Popovićevom slikarskom opusu ističe se period enformela (1958-1968) i period njegovog „slikarstva prizora“, kojim se bavi od 1968. godine. U okviru slikarstva prizora čuven je Popovićev rad „1. maj 1985.“ kojim je obeležio uspomenu na brutalni napad na jednog kosovskog zemljoradnika.

You may also like