Izgradnja biciklističke staze od Zasavice do Mačvanske Mitrovice

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Naredne godine biće izgrađena biciklistička staza od Mačvanske Mitrovice do Zasavice II u ukupnoj dužini od 6 kilometara, najavljeno je na današnjoj promociji projekta „Biciklističkim turizmom ka ruralnom i regionalnom razvoju Srema“.

Na promociji predstavnici lokalne samouprave i Regionalne razvojne agencije Srem, razgovarali su sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Ambasade Švajcarske u Srbiji.

Prema rečima zamenice gradonačelnika Sremske Mitrovice Svetlane Milovanović, naš grad će imati višestruku korist od ovog projekta.

„Veoma smo počastvovani što smo partneri u ovom veoma značajnom i zanimljivom projektu. Ono što ćemo mi konkretno dobiti jeste biciklistička staza od Zasavice do Mačvanske Mitrovice u dužini od 6 kilometara, tačnije do završetka pešačkog mosta sa mačvanske strane. Staza će biti veoma korisna za sve stanovnike obe Mitrovice, okolnih sela, za decu koja će je možda koristiti da dođu do škole, za ljude koji idu na posao, a posebno za turizam“, rekla je Milovanović.

Ona je obajsnila da je Grad Sremska Mitrovica na sebe pruzeo izradu projektne dokumentacije i da će ona biti završena do kraja godine. Projekat predviđa, dodaje Milovanović, uređenje i sanaciju svega onog što će pratiti stazu kao što su stajališta i saobraćajni znaci.

Izgradnja biciklističke staze prema projektu realizovaće se tokom 2018. godine. Vrednost radova iznosiće 165.000 švajcarskih franaka, od toga je već sada obezbeđeno nešto više od 65.000, dok će ostatak sredstava u narednom periodu obezbediti Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Pokrajinski sekretarijat za priveredu i Grad Sremska Mitrovica.

O projektu „Biciklističkim turizmom ka ruralnom i regionalnom razvoju Srema“:
Regionalne biciklističke rute Srem i Sava svojim najvećim delom obuhvataju područja Nacionalnog parka „Fruška gora“, specijalnih rezervata prirode „Obedska bara“ i „Zasavica“, čime se stvaraju realni preduslovi za unapređenje kako ekonomskih i socijalnih prilika, tako i u domenu zaštite prirodnih, kulturnih i istorijskih vrednosti regiona Srema, ali i regiona AP Vojvodine u celini. Uspostavljanje regionalnih biciklističkih ruta Srem i Sava (postavljanjem saobraćajne signalizacije, biciklističkih odmorišta, sanacijom putne i turističke infrastrukture, izgradnjom biciklističkih staza), u neraskidivoj su sprezi sa razvojem eko, etno, agro, gastro, zdravstvenog i ostalih vidova ruralnog turizma u Sremu, uslovljeno pogodnostima teritorije, razvojem ljudskih resursa i međuopštinske infrastrukture, tehnološkog unapređenja i inovacija, dostupnosti poloprivrednih proizvoda.

Povezivanjem sa međunarodnim turama Euro velo 6 i Srijemskom biciklističkom rutom, proširuje se tržište na regione u okruženju. Kreiranjem novog turističkog proizvoda, unapređenjem turističke ponude, razvojem destinacije Srem i novih tržišnih niša, značajni efekti će se ostvariti u vidu poboljšanja zapošljivosti naročito mladih i žena, ostvarivanja novih radnih mesta, poboljšanje postojećeg poslovanja i stvaranja kreativnog ambijenta za nove podsticaje i ulaganja u regionu Srem.

Partneri na projektu su:
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Pokrajinski sekretariat za privredu i turizam, Grad Sremska Mitrovica, Opština Inđija, Opština Pećinci, Opština Irig, Nacionalni park „Fruška gora“, TOO „Pećinci“, Pokret gorana „Sremska Mitrovica“, Zasavica, Biciklistički klub „MTB družina“ Inđija, Seosko gazdinstvo „Čikić“ Zasavica.

Možda Vam se svidi i