Sremska Mitrovica – Na teritoriji Srema u toku ove godine Sanitarna inspekcija podnela je oko 30 prekršajnih prijava protiv roditelja, odnosno staratelja koji nisu vakcinisali svoju decu. Taj broj, prema rečima načelnika Sanitarne ispekcije Miloša Lukića, u odnosu na broj stanovnika u Sremu koji se kreće oko 300.000 nije alarmantan.

„Stupanjem na snagu novog Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti preciznije je regulisana obaveza roditelja/staratelja, odnosno Zakon predviđa da oni sada ne mogu da odbiju vakcinaciju svoje dece. Do nedavno Sanitarna ispekcija je donosila prvo rešenja o nalaganju vakcinacije kada dobijemo obaveštenje ili kada utvrdimo ispekcijskim pregledom vakcinalnog punkta da neki roditelj nije svoje dete vakcinisao, međutim, sada po novom Zakonu nam je decidno propisano da sanitarni inspektor po dobijanju obaveštenja od nadležnog pedijatra ili doma zdravlja mora podneti prekršajnu prijavu prekršajnom nadležnom sudu“, objašnjava Lukić.

Kazne za one roditelje/staratelje koji svoju decu ne vakcinišu mogu da dostignu i do 150.000 dinara, ali prema rečima Lukića u Sremu one su se kretale mahom u visini od 50.000 dinara.

„Na sreću u Sremu nemamo jak antivakcinalni lobi i u toku ove godine, tačnije do sada smo morali podneti oko 30 prekršajnih prijava, što u odnosu na broj stanovnika nije veliki broj. Praksa je pokazala da naše sudije nisu izricale maksimalne kazne i one su se kretale u nekom donjem minimumu od oko 50.000 dinara. Kao olakašavajuću okolnost sudije su uzimale u obzir da su neki od roditelja protiv kojih su podnete prijave u međuvremenu započeli proces vakcinacije svoje dece“, kaže načelnik.

Lukić je potvrdio reči dr Jasmine Jandrić Kočić, epidemiologa Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica da je obuhvat vakcinacinisane dece u Sremu izuzetno visok i među najvišim u Srbiji.

„Želeo bih da uputim apel i da zamolim građane, roditelje i staratelje da svoju malodobnu decu redovno vakcinišu onako kako je to kalendarom vakcinacije propisano, jer vakcina predstavlja jednu od najvećih tekovina čovečanstva u zaštiti stanovništva od niza zaraznih bolesti. Apelujem na Mitrovčane, ali i generalno na Sremce da ne podležu antivakcinalnoj kampanji i antivakcinalnim lobistima protiv kojih će naša država, Ministarstvo zdravlja i stručna javnost pokrenuti određene kaznene mere. Nihove tvrdnje su neargumentovane i nema razloga da zbog njih oni svoju, ali i drugu decu izlažu opasnostima od zaraznih bolestu“, apeluje i poručuje Lukić.

On još jednom podseća da su kazne za nepoštovanje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti visoke, da roditelji decu moraju vakcinisati i kada plate kaznu, ali i da država razmatra uvođenje novih mera za roditelje/staratelje dece koja nisu vakcinisana, odnosno da ona budu isključena iz predoškolskih i školskih ustanova.

„Samo tamo gde je vakcinalni obuhvat preko 92, 93% imamo epidemiološki sigurno područje. Roditelji vakcinišite svoju decu , zaštitite ne samo njih nego i ostalu decu“, završava Lukić.

You may also like