I Rumuni na „Srem folk festu“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 13 zemalja od kojih je jedna i Rumunija.

Iz te zemlje u Sremsku Mitrovicu stiže Folklorni ansambl „Vatra de dor“ iz mesta Kluž-Napoka.

Folklorni ansambl „Vatra de dor“ umetničke škole iz Kluža osnovan je u novembru 2012. godine sa ciljem promovisanja rumunske tradicije, običaja, muzike i plesa. Čine ga studenti i diplomci škole popularnih igara i mladi ljubitelji plesa. Prvi nastup imali su već posle 5 meseci od osnivanja. Posle toga učestvovali su na brojnim festivalima lokalnog i međunarodnog karaktera. Od novembra 2014. godine koreograf ansambla je Viorel Dragomir. Sa dolaskom novog koreografa repertoar ansambla obogaćen je koreografijama iz cele Rumunije, povećavao se i broj igrača, želeći da njihov nastup i igra budu što atraktivniji i kvalitetniji.

Iako mlad ansambl, uspešno su predstavili rumunski folklor na festivalu u Francuskoj 2015. godine. Umetničko rukovodstvo ansambla “Vatra de dor” čine koreograf Viorel Dragomir, umetnički direktor Marius Moldovan, i menadžer škole umetnosti Vasile Korpodean.

Možda Vam se svidi i