I Mitrovčani obeležili Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na trgu Ćire Milekića prigodnim programom danas je obeležen Dan osoba sa Daunovim sindromom.

Prema rečima Radovana Kekića, sekretara sremskomitrovačkog Opštinskog udruženja za pomoć osobama sa Daun sindromom glavni moto i poruka koja se želi poslati ovom manifestacijom i obeležavanjem današneg dana jeste da osobe sa Daunovim sindromom nisu bolesne, samo različite, da su te osobe pune ljubavi i nežnosti za sve ljude oko sebe.

Načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić naglasio je da Sremska Mitrovica već duži niz godina ima dobru saradnju sa Udruženjem u smislu novčane, ali i drugih oblika podrške.

„Uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu je tokom 2016. godine Udruženje podržala sa finansijskim sredstvima u visini od 360.000 dinara, a ove godine po završenom konkursu očekujemo da će dobiti još više sredstava od strane Grada“, rekao je Mirnić.

Načelnik je naglasio da je jako važno skrenuti pažnju sugrađana na činjenicu da finansijska sredstva nisu sve što osobe sa Daunovim sindromom i njihove porodice očekuju

„Pored finansijskih sredstava jako je bitno svima njima pružiti pažnju i dati im do znanja da su deo našeg društva i jednaki sa svima nama“, rekao je Mirnić.

Podsetimo, Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se od 2006. godine, a 21. mart je simbolično izabran jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 umesto 2 hromozoma, na 21. hromozomskom paru.

Možda Vam se svidi i