HUMANOST NA DELU: Jovan Miščević dao krv 75 puta!

Od strane Ozon
0 komentar

Povodom obeležavanja 14. juna – Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi sredinom juna meseca u Gradskoj kući u organizaciji Crvenog krsta Sremska Mitrovica priređen je svečani prijem i uručenje priznanja višestrukim davaocima krvi, tom prilikom priznanje je dobio i Jovan Miščević iz Zasavice I koji je krv dao 75 puta.

Miščević je kako kaže prvi put dao krv pre više od 35 godina i od tada to mu je “prešlo u naviku”, pa tako svake godine dobrovoljno da krv 4 do 5 puta.

“Sve je počelo od jedne teške saobraćajne nesreće koja se desila na autoputu u blizini Mitrovice pre vše godina. U to vreme sam radio u “Mitrosu” i zajedno sa još nekolicinom kolega hitno dao krv povređenim učesnicima te strašne saobraćajke. To je bio prvi put da sam dao krv”, priseća se Miščević.

On kaže da ni sekunde jedne nije razmišljao da li da da krv, nego su njegove misli u tom trenutku bile sa nastradalima. Na sreću životi su spašeni.

“Kada smo čuli da su ljudi za koje smo dali krv preživeli i da će se oporaviti i mi dobrovoljni davaoci smo bili srećni. Prosto jedan neverovatan osećaj, ne znam ni kako bih ga opisao, dosta emotivno sam to doživeo i taj slučaj me je nekako podstakao da počnem redovno da dajem krv”, priča Miščević.

On kaže da svaki put kada ode u službu za transfuziju uvek pomisli da će njegova krv pomoći nekom, možda čak i spasiti život.

“Želim da pomognem i krv dajem baš iz tog razloga, da pomognem nekome kome takva vrsta pomoći treba i to je moja najveća nagrada, saznanje da sam učinio dobro delo, to je moj motiv”, priča Miščević.

Nagradu koju je dobio od strane Crvenog krsta vidi kao znak da neko ceni sve ono što on radi.

“Svako priznanje čoveku znači, mada nisam nikako o tome puno razmišljao, niti sam ikada krv dao da bi mi neko rekao hvala, nego zato što je to ljudski, humano i mogu da kaže da ću svakako nastaviti da dajem krv dokle god mi to doktori budu dozvolili”, zaključuje Miščević koji je krv poslednji put dao u martu mesecu ove godine, a već isto planira da uradi u julu.

Priznanja su na svečanom prijemu dodeljena osobama sa teritorije grada Sremska Mitrovica koje su krv dale 5, 10, 20, 35, 50, 75 i 100 puta.
Moto ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca jeste “Ne čekaj nezgodu. Preduzmi nešto. Daj krv! Daj sada! Daj redovno!“, a pored Miščevića priznanje je dobilo još 211 dobrovoljnih davaoca.

Možda Vam se svidi i