Gerontodomaćice brinu o 260 najugroženijih starih lica na teritoriji Sremske Mitrovice

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Centar za socijalni rad “Sava” iz Sremske Mitrovice trenutno ima 260 korisnika usluge pomoći u kući, a jedna od korisnica ove usluga je i osamdesetpetogodišnja Slavka Žegarac o kojoj već neko vreme brine gerontodomaćica Borka Labožinski.

Baka Savku danas su u okviru akcije obilaska socijalno ugroženih lica sa teritorije Grada posetili i direktorica Centra “Sava” Snežana Stanisavljević, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić i Jasenka Đaković, zamenica predsednika Skupštine Grada.

Stanisavljević je objasnila da pored 260 direktnih korisnika usluge pomoći u kući, ovu uslugu indirektno koristi još oko 440 lica.

“Niske temperature koje su nas zadesile poslednjih dana otežavaju rad i našeg Centra i samih gerontodomaćica, otežano dolazimo do korisnika, ali svi korisnici ove usluge su zbrinuti. Neke od njih gerontodomaćice obilaze nekoliko puta nedeljno, a neke svakog dana kao što je to slučaj sa baka Savkom koja se nikada nije udavala, nema decu, niti bilo koga da vodi računa o njoj”, rekla je Stanisavljević prilikom posete Savki i dodala da nijedna starija osoba koja nema nikog svog da brine o njoj ne sme ostati gladana, biti na hladnom u nehigijenskim uslovima i bez lekova.

Posao gerontodomaćice je prema rečima Labožinski sam po sebi težak, a zimski uslovi ga još u dodatnoj meri otežavaju. Pored Savke ona brine o još jedanaest lica od kojih je nekoliko njih iz Laćarka, a nekoliko iz Martinaca. Do svih njih ona dolazi peške ili na biciklu. Većina osoba o kojima brine je slabo pokretna ili nepokretna i u potpunosti zavisi od njene pomoći. Ona im loži vatru, seče drva, sprema obroke, brine o njihovoj higijeni, nabavlja namirnice i lekove.

„Raditi ovaj posao je jako teško. Za lica o kojima brinem ja sam sve, njima retko ko i dolazi, uglavnom sam ja ta koja otvara njihova vrata. Oni su željni društva, priče, pažnje. Treba im pomoć i nega”, rekla je Labožinski.

Usluge pomoći u kuću preko Centra za socijalni rad “Sava” na teritoriji Grada Sremska Mitrovia pruža ukupno 12 gerontodomaćica i jedan gerontodomaćin.

You may also like