Fudbalski klub iz Salaša Noćajskog dobio drugu knjigu: “7. decenija FK Budućnosti”

Od strane Ozon
0 komentar

Prošle godine Fudbalski klub “Budućnost” iz Salaša Noćajskog proslavio je svoj veliki jubilej, 70 godina postojanja i uspešnog rada. Tim povodom o ovom klubu Milorad Dostanić napisao je knjigu i to drugu po redu.

Milorad koga svi znaju više po nadimku Lala nego po imenu, seoski fudbalski klub prati od samog detinjstva, ljubav prema “Budućnosti” u njemu je rasla od malih nogu. Još kao klinac, seosko dete žurio je da pozavršava sve poslove koje je imao, a zatim bi trčao na igralište i gledao utakmice.

“Bio sam baš mali kada se javila moja ljubav prema Fudbalskom klubu “Budućnost”, pomno sam ga pratio, ali nije mi na pamet padalo da bi mi sve što sam o klubu zapisivao, prikupljao i čuvao nekada moglo zatrebati, ali ispostavilo se da jeste, pa tako nisam napisao jednu, već čak dve knjige o njemu”, kaže na samom početku Lala.

Što se tiče podataka koje je Lala koristio za knjigu on ih je sam imao, što mu je bilo veliko olakšanje u čitavom procesu stvaranja knjige. Najveći deo podataka je ručno pisan, to su izveštaji sa utakmica, zanimljivi detalji sa istih i sve drugo što je bilo vezano za dešavanja u klubu, takođe sve što je u novinama izašlo o klubu sačuvano je u posebnim albumima, a pošto se Lala bavio i fotografijom postoji i pregršt slika, tačnije oko 500.

“Da nisam počeo da prikupljam podatke još kao dete, prikupiti sve ono što se nalazi u knjizi bilo bi skoro pa nemoguće, jer i sa svim podacima koje sam imao trebalo mi je više meseci da napišem knjigu, ne znam koliko bi trebalo vremena da sam krenuo bez osnove”, priča Lala.

On objašnjava da je do pisanja ove knjige došlo na sličan način kao do pisanje prve knjige koja je izdata povodom proslave 40 godina postojanja kluba. Čelni ljudi “Budućnosti” tada, pa i sada su ga kao velikog ljubitelja, za kojeg su znali da prati sve što ima veze sa klubom zamolili da napiše knjigu što je on bez razmišljanja prihvatio. Prva knjiga pod nazivom “40 godina fudbala u Salašu Noćajskom” štampana je u 700 primeraka, dok je tiraž druge knjige veći i iznosi 1000 knjiga.

“7. decenija FK Budućnosti” je naziv koji nosi druga knjiga koja je po mnogo čemu bolja od prve. Pre svega knjiga je veća i sa mnogo više detalja, obiluje slikama od kojih je jedan deo crno beli, a drugi u boji.

“Mogu slobodno da kažem da ovako kvalitetnu knjigu malo klubova ima, možda tek neki superligaši. Lično sam imao priliku da imam u svojim rukama oko 15 knjiga drugih klubova, i pouzdano tvrdim da je knjiga o fudbalskom klubu iz Salaša kvalitetnija od svih njih, jer one su štampane na dosta lošijem papiru, slike su mahom crno – bele i male, tako da se naša svakako izdvaja po kvalitetu”, objašnjava Lala.

On kaže da se boji da posle njega niko drugi neće napisati knjigu o ovom klubu, jer se još uvek nije pojavio neko ko bi bio spreman da nastavi njegovim stopama i da prikuplja materijal. Kroz šalu ovaj sedamdesetosmogodišnjak kaže da ukoliko doživi stoti rođendan kluba napisaće i treću knjigu o njemu.

“Dobro je da smo uradili ovako kvalitetnu i vrednu knjigu, jer ovo je možda poslednja knjiga o ovom klubu. Materijal sam ja imao sav, tako da meni nije bio problem da napišem tu knjigu, uradio sam to besplatno i samo iz ljubavi. U njeno pisanje sam uložio dosta truda, vremena, jer je bilo potrebno pregledati sve podatke koje sam imao prikupljene, pa sve slike, isečke, slagati i stvarati jednu celinu, priču, pa i novac, ali ni jednog trenutka nisam ni pomislio da ne treba to da radim, to kao da je bila neka moja dužnost”, nastavlja on.

U knjizi je pomenuto preko 1000 imena fudbalera koji su nastupali za klub, zatim imena rukovodilaca kluba, pa od 1966. godine do dana današnjeg za svaku godinu navedeno je u kojoj je ligi klub nastupao, svi igrači koji su te sezone igrali, rezultati utakmica, konačna tabela. Takođe u knjizi se mogu naći razne kratke priče o zanimljivim dešavanjima u klubu, šaljive priče o njihovim akterima, ali i mnogi drugi podaci, kao na primer ko je najduže igao za klub, ko je postigao najviše golova, ko je bio najvatreniji navijač i još puno toga.

Priča duga 70 godina skladno je napisana, čini se u jednom dahu, a na samom kraju stoji “PROLAZE DANI, A LOPTA SE I DALJE KOTRLJA.

Za sve one koji bi želeli da u svom posedu imaju knjigu “7. Decenija FK Budućnosti” mogu je nabaviti u Pošti u Salašu Noćajskom, kao i u bifeu FK “Budućnosti”.

You may also like