Farmeri u borbi protiv aflatoksina. Održano edukativno predavanje u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Poljoprivredni proizvođači imali su juče priliku da u Sremskoj Mitrovici prisustvuju edukativnom predavanju na temu bezbedne ishrane za životinje, odnosno bezbednog skladištenja hrane i preduzimanja mera za sprečavanje pojave aflatoksina.

Predavanje, koje su organizovale Uprave za veterinu i za zaštitu bilja, prvenstveno je namenjeno uzgajivačima mlečnih grla, kako bi se obučili da hrana koja ulazi u lanac ishrane domaćih životinja bude bezbedna, a samim tim i njihovi proizvodi, odnosno mleko – budu bezbedni za ljudsku ishranu.

Direktorka Uprave za veterinu Emina Milakaraprilikom predavanja istakla je da sušna godina znači da je moguća pojava raznih mikotoksina na klipu kukuruza kod silaže, pa će se upravo zbog toga farmeri, kroz edukaciju obučavati šta može, a šta ne može da uđe u lanac ishrane.

„Edukacije će se održavati širom Srbije, kako bi se uticalo na svest farmera da znaju šta se može davati kao dobra i bezbedna hrana“, rekla je Milakara.

Načelnik fitosanitarne inspekcije Nenad Milojević smatra da bi nakon predavanja, farmeri trebalo da izvuku pouku kako da pravilno skladište i čuvaju hranu za ishranu stoke, odnosno skladište kukuruz i spremaju silažu.

Preventivne mere koje treba preduzeti prilikom berbe i prilikom skladištenja kukuruza veoma su važne, naglašava Milojević, pre svega, da bi se sprečila eventualna pojava mikotoksina u stočnoj hrani.

Tanjug

Možda Vam se svidi i