Etno soba u Salašu Noćajskom „zvrji“ prazna

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Etno soba u potpunosti posvećena velikom narodnom heroju Stojanu Čupiću – Zmaju od Noćaja i vremenu u kojem je on živeo, nastala je u Salašu Noćajskom pre desetak godina u objektu pored Osnovne škole “Dobrosav Radosavljević Narod“.

Soba je formirana zahvaljujući sredstvima koja su preko projekta obezbeđena od strane Evropske banke. Cilj je bio da se turistima koji posete Sremsku Mitrovicu ponudi još jedna destinacija, destinacija koja će ispričati priču o junaku Prvog srpskog ustanka. Zamisao je bila da etno soba, spomenik podignut u čast Vojvodi i čuveni dud koji se nalazi u crkvenoj porti, a za koji je Čupić vezivao svog konja i koristio ga za izvidnicu, budu jedna celina koja će tu priču ispričati.

U etno sobi su pored nekoliko ličnih predmeta Zmaja od Noćaja kao što je njegova sablja, izloženi i stari upotrebni predmeti iz XIX i XX veka, stari odevni predmeti, kolevka, sinija, tronožac, lebarnik, prakljača. Svi oni prikupljeni su mahom od meštana iz Salaša, Mačvanske Mitrovice, Noćaja i Zasavice.

Na žalost, ideja o etno sobi posvećenoj Stojanu Čupiću kao jednoj turističkoj destinaciji nije zaživela onako kako je to zamišljeno i većinu vremena ona je zaključana, njena vrata se otvaraju tek zbog retkih organizovanih đačkih poseta.

You may also like