Sremska Mitrovica – Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ proslavlja jubilarnih 20 godina postojanja. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je ovom događaju i obratio se prisutnima.

Pored ministra Trivana, prisutni su bili i Jordan Aleksić nekadašnji ministara ekologije, u vreme kad je „Zasavica“ proglašena specijalnim rezervatom prirode, zatim direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode dr Biljana Panjković i gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ danas slavi svoj 20. rođendan od kako je od Vlade Republike Srbije proglašena za specijalni rezervat i stepena zaštite. Кarakteristično je po tome što je to prvo zaštićeno područje u Srbiji koje je dato na upravljanje jednoj nevladinoj organizaciji – Pokretu gorana Sremska Mitrovica i to veoma uspešno.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine će nastaviti da povećava broj zaštićenih prirodnih dobara, tako da će uskoro imati za jedan procenat više od dosadašnjih 6.5 odsto područja koja su stavljena pod zaštitu države, Srbija će ubudućnosti morati imati mnogo više zaštićenih prirodnih dobara nego sada.

Prirodni rezervat „Zasavica“ za Sremsku Mitrovicu predstavlja okosnicu turističkog razvoja, a grad će se truditi da u narednim godinama maksimalni akcenat stavi na turustičku ponudu grada ne samo „Zasavicu“ nego i druga prirodna bogastva.

Da podsetimo, Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ je na listi RAMSAR, prema klasifikaciji Međunarodne unije za zaštitu prirode, proglašena područjem upravljanja staništima i vrstama 4.kategorije i članica je Europark Federacije.

RTV

Možda Vam se svidi i