Diploma iz Japana za mitrovačkog majstora borilačkih veština

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Mitrovački majstor borilačkih veština Dragan Kuzmanović od nedavno je nosioc crnog pojasa peti dan. Kuzmanović koji se aikidom bavi više od tri decenije ovo priznanje je dobio na nedavno održanom seminaru u Beogradu na kojem su između ostalog čestvovali i polaznici Aikido kluba „Sirmium“ iz Sremske Mitrovice gde on radi kao trener. Povodom ovog izuzetnog priznanja Kuzmanovića je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici primio načelnik Uprave za kulturu, sport i omladinu Ilija Nedić.

Seminar na kojem je dodelena diploma majstora aikidoa nocioca crnog pojasa 5 stepen održan je u okviru redovnog programa seminara za 2017. godinu, pod vođstvom senseo Mirka Jovandića, predsednika Aikido saveza Srbije, internacionalnog majstora aikidoa nosioca crnog pojasa 6 dan.

Zvanično zvanje za koje je Kuzmanoviću stigla diploma iz Japana jeste „internacionalni majstor aikidoa nosilac crnog pojasa 5 dan Aikikai Hombu“.
Po strogoj proceduri Internacionalne aikido federacije, kada neka organizacija, kao što e u ovom slučau Aikido Savez Srbije, izrazio kandidaturu svog majstora Dragana Kuzmanovića, za visok stepen izvršena je provera ispunjenosti uslova i tehničkog znana kandidata od strane instruktora Hombu na nedavno održanom seminaru u Beogradu, mastora iz Tokia, Hirojuki Sakuraia. Izveštaj koji je sensei Sakurai podneo Internacionalnoj aikido federaciji uslovio je napredovanje majstora Kuzmića. Po strogim pravilima Odluka o unapređenju doneta e na godišnjoj skupštini internacionalne aikido federacije održanoj 8. januara, a kojom e presedavao unuk osnivača aikidoa Moriteru Uešiba, dobitnik navišeg priznanja od Japanskog Cara za životno delo.

Koliki je veliko priznanje koje je dobio Kuzmanović možda nabolje govori podatak da je on jedini sa tim zvanjem na teritoriji Vojvodine. Najviši stepen koji je u Srbiji u ovoj borilačkoj veštini jeste šesti dan koji ima pomenuti Mirko Jovandrić, čiji je učenik Kuzmanović. Do šestog stepena, što je naredni cilj Kuzmanovićev, potrebno je po pravilu da prođe nekoliko godina, tačnije šest godina. Najviši stepen koji može da se postigne jeste crni pojas deveti dan i nega imaju samo tri osobe u svetu.

U Sremskoj Mitrovici aikido postoji od 1993. godine, prvobitno kao sekcija, a zatim od 2004. godine i kao samostalan Aikido klub „Sirmium“. Do sada je kroz njega prošlo oko 550 članova, a trenutno broji oko 20 članova. Do sada dvanaest majstora borilačkih veština je proisteklo iz kluba.

Možda Vam se svidi i