Dinar obara rekorde

Od strane Ozon
0 komentar

Najniža vrednost evra od novembra 2015. godine

Dinar na kursnim listama svakodnevno jača, pa je trenutni kurs evra najniži od novembra 2015. godine. Zvanični srednji kurs u ponedeljak je bio 120,51 dinara za evro.
Na početku godine na tržištu su bili prisutni pritisci u smeru slabljenja dinara. Od polovine februara, kako navode u NBS, kretanja na domaćem deviznom tržištu su značajno stabilnija. Od aprila dinar jača, pa je domaća valuta i pored toga što je NBS kupovala devize, u poslednja tri meseca ojačala za 2,8 odsto prema evru.

– Sve ovo rezultat je poboljšanih domaćih makroekonomskih prilika – ističu u NBS. – Uravnoteženje ponude i tražnje za devizama rezultat je bolje usklađenosti platnobilansnih kretanja, odnosno popravljanja spoljnotrgovinskih pokazatelja zemlje. To je smanjilo razliku između tražnje i ponude deviza od strane domaćih preduzeća, dok su, s druge strane, strani investitori pojačano ulagali u dugoročne dinarske hartije od vrednosti Republike Srbije.

NBS je u cilju sprečavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa od početka godine, zaključno sa 30. junom, intervenisala neto kupovinom 160 miliona evra (kupovinom 505 miliona i prodajom 345 miliona evra.
Novosti

Možda Vam se svidi i