Danas isplata 8.400 dinara studentima

Od strane Ozon
0 komentar

Studentima će od danas biti isplaćivane učeničke stipendije i krediti za april u iznosu od 8.400 dinara, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Za njihovu isplatu iz budžeta Ministarstva prosvete izdvojeno je ukupno 165.698.400,00 dinara.

Na stipendiju imaju pravo, kako oni koji tek upisuju fakultet u zemlji ili inostranstvu, zatim oni koji tokom studiranja postižu visok prosek ocena, ali i oni koji su diplomirali, a žele da nastave školovanje.

Konkurs za dobijanje studentskih kredita objavljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Rok za priјavljivanje na konkurs za studentske kredite јe od 1. do 31. oktobra svake kalendarske godine.
Studentski kredit se prima 10 meseci godišnje (septembar-jun).
Pravo na studentski kredit, u skladu sa zakonom, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji nisu u radnom odnosu, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji su prvi put upisani u zimski semestar studija i koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti I godine osnovnih akademskih i osnovnih strukovnih studija (osnovnih studija) koji su prvi put upisali prvi semestar i studenti od II do V (i VI) godine osnovnih studija, studenti na studijama drugog i trećeg stepena koji su odmah po završetku osnovnih studija nastavili studije drugog odnosno trećeg stepena, studenti koji nemaju primljen studentski kredit u otplati, ili nisu oslobođeni od obaveze vraćanja primljenog studentskog kredita i ukoliko ispunjavaju ostale uslove u skladu sa zakonom i pravilnikom.

Po završetku studija, u obavezi ste da vratite kredit.
Banka zadužena za taj kredit, sa kojom inače potpisujete ugovor. Ta banka propisuje rok za koji je potrebno da se žkredit vrati. Što brže vraćate kredit, manja je kamata čeka.

Rok zavisi od sume i proseka na fakultetu – na primer, maksimum otplate je svakako 5 godina, prosek rate oko 1.500 dinara, a ukoliko imate prosek ispod 7,5 – rata je 3.000 dinara.

Zanimljivo je i korisno znati da bivši student sam može da odredi koliko će mesečno vratiti – u skladu sa tim koliko je u mogućnosti, pa ako bude malo štedljiviji, može da isplati dug za mnogo manje nego za pet godina.

Telegraf

Možda Vam se svidi i