DA LI ĆE BITI PRODUŽEN RASPUST? Škole imaju rok do podneva da dostave broj bolesne dece!

Od strane Ozon
0 komentar

Da li će zimski raspust biti produžen znaće se nakon što Ministarstvo prosvete dobije rezultate o tome koliko je dece po školama zdravo, a koliko bolesno, koje bi sve obrazovne ustanove trebalo da dostave danas do podneva!

ZVANIČNO DO 11. JANUARA

Na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje „Batut“ o broju obolelih od gripa, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja usaglasili su se da raspust u osnovnim i srednjim školama bude produžen za dva dana i da se deca u klupe vraćaju u sredu 11. januara.

Do sada je od gripa u Srbiji obolelo više od 70.000 ljudi, što je veći broj obolelih u odnosu na isti period prethodne sezone, poslednji su podaci Instituta za javno zdravlje “Batut”. Svake nedelje broj obolelih se povećava i nekoliko puta, ali za sada najviše oboljevaju predškolska i školska deca, a nakon njih i oni mlađi.

Foto-ilustracija: ProfimediaFoto-ilustracija: Profimedia
– Neće se ništa bitno prekinuti epidemija gripa. Tek kada bi se raspust produžio za nekih desetak tada, to bi dalo neke efekte. Međutim, kada se budu ponovo vratili u škole, ponovo ćemo imati skok oboljevanja – objašnjava dr Tiodorović.

On, međutim, upozorava da još jedan veliki talas možemo očekivati kada se deca vrate sa raspusta, koji će početi 1. februara.

– Deca najviše oboljevaju, zato što se do sada nisu susretali sa ovim virusom gripa, pa im je imunitet manje otporan. Kod odraslih, a pogotovu kod onih starijih od 65 godine nije slučaj. Oni su se već susretali sa ovim tipom virus, pa imaju određeni imunitet. To je jedan od razloga zašto nememo veliki broj obolelih u tim starosnim grupama. Ipak, mislim da mnogi zaboravljaju trudnice, koje moraju najviše da vide računa. One osobe koje sa kojima trudnice provode vreme, moraju da nose zaštitne maske, da bi ih zaštitili – ističe prof. dr Tiodorović.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia
S оbzirоm nа каrакtеristiке prеnоsа virusа gripа, pоrеd prеpоruка zа јаčаnjе imunitеtа, prеpоručuјu sе оpštе mеrе prеvеnciјe izbеgаvаnjе blisкih коntакаtа sа оbоlеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruкu i izbеgаvаnjе dоdirivаnjа оčiјu, nоsа i ustа prljаvim ruкаmа, higiјеnа disајnih putеvа, čеstо prоvеtrаvаnjе prоstоriја, izbеgаvаnjе bоrаvка u zаtvоrеnim prоstоrimа gdе sе nаlаzi vеliкi brој ljudi.

U prеdstојеćеm pеriоdu pоsеbnu pаžnju је pоtrеbnо оbrаtiti nа pоsеtе pаciјеntimа u bоlnicаmа, као i оsоbаmа smеštеnim u gеrоntоlоšкim cеntrimа.Dео оpštе zdrаvstvеnе кulturе је nе sаmо brigа о sоpstvеnоm zdrаvlju, vеć i brigа о оsоbаmа u окružеnju.

(Telegraf.rs / Blic)

Možda Vam se svidi i