Crkva u Salašu dobila zvonik

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Izgradnja zvonika uz Srpsku pravoslavnu crkvu Svetog velikomučenika Georgija u Salašu Noćajskom je nedavno završena.

Crkva je sada, nakon više od 100 godina, konačno sa zvonikom dobila izgleda koji je predviđen projektom arhitekte Svetozara Ivačkovića iz 1902. godine.

Inicijator izgradnje zvonika, sveštenik u salaškoj crkvi Nemanja Živković kaže da je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici našao originalni projekat Ivačkovića i da je po njemu urađen zvonik, sa manjim izmenama kako bi se upriličio za današnje potrebe.

Živković je objasnio da obzirom na to da je na tom mestu postojao zvonik samo od metalne konstrukcije urađeno sve, od samog zidanja, preko fasadiranja, malterisanja zvonika, zatim je urađena kupola, da bi na samom kraju zvonik bio okrečen u bojama crkve kako ne bi odudarao od nje.

Pored tih radova oba zvona u zvoniku su eliktrifikovana i spuštena u novou prozora kako bi dobila lep odjek, a unutar zvonika postavljena je i palionica za sveće.

Ukupna vrednost radova na izgradnji zvonika procenjuje se na oko 2,5 miliona dinara, od toga lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica je uložila 400.000 dinara, dok je ostatak obezbeđen od strane meštana i dve veće firme.

Možda Vam se svidi i