Bespovratna sredstva Ministarstva poljoprivrede

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine donelo je Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina, opreme i kvalitetnih priplodnih grla za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje.

Ovim pravilnikom bliže se propisuju vrste podsticaja za podršku programima koji se odnose na unapređenje konkurentnosti kroz podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme i kvalitetnih priplodnih grla uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje, kao i obrasci zahteva i maksimalni iznosi podsticaja po korisniku.

Primarna proizvodnja biljnih kultura, u smislu ovog pravilnika, obuhvata proizvodnju žitarica, industrijskog bilja, aromatičnog i lekovitog bilja, povrća, voća, grožđa i cveća.

Podsticajna sredstva se mogu dobiti za:
– Кonstrukcije za plastenike (aluminijumske, pocinkovane čelične, čelične i plastične)
– Višegodišnje, višeslojne folije za pokrivanje plastenika
– Folije za senčenje i sprečavanje gubitaka toplote, izuzimajući malč folije
– Mreže za senčenje objekta
– Oprema za ventilaciju, hlađenje odnosno grejanje prostora (centrifugalni ili aksijalni ventilatori, izmenjivači toplote, kompresori, kondenzatori, ventili, kotlovi/gorionici i pumpe za cirkulaciju vazduha)
– Sisteme za navodnjavanje sa mogućnošću đubrenja i vlaženje prostora mikroorošavanjem (razvodne cevi, laterale, mikroraspršivači, raspršivači, rasprskivači, spojnice, filteri, ventili i slavine)
Oprema za ispitivanje parametara zaštićenog prostora:
Instrumenti za merenje nivoa ugljen-dioksida u zatvorenom prostoru
Instrumenti za merenje temperature i vlažnosti zemljišta, supstrata i vazduha
Instrumenti za merenje elektro provodljivosti vode i hranljivog rastvora (ES metri)
Instrumenti za merenje kiselosti zemljišta i supstrata (pH metri).

Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i to:
– fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
preduzetnik;
– privredno društvo;
– zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu;
– srednja škola;
– naučnoistraživačka organizacija u oblasti poljoprivrede.

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem zahteva za odobravanje prava na podsticaje ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu, u periodu od 15. aprila do 1. jula tekuće godine.

Podnosilac zahteva može podneti samo jedan zahtev za odobravanje prava na podsticaja.

Zahtev za ostvarivanje prava ovog člana može se podneti za jedan ili više podsticaja pri čemu zahtev može obuhvatiti jednu ili više investicija u okviru odgovarajuće vrste podsticaja.

Podsticaj iznosi 50% od investicije bez PDV-a, a ukoliko je korisnik podsticaja sa mestom prebivališta u naselju sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, podsticaj iznosi 65% od investicije bez PDV-a.

Spisak naselja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, možete pronaći OVDE.

Ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 3.000.000 dinara.

Izuzetno, pravo na podsticaje za 2017. godinu ostvaruje i lice koje je u potpunosti realizovalo investiciju u periodu od 16. oktobra 2016. godine do dana podnošenja zahteva za isplatu podsticaja.

Više informacija, kompletan pravilnik, zahtev i spisak dokumentacije koja se podnosi radi ostvarivanja prava na podsticaje, možete preuzeti OVDE.

Izvor:subvencije.rs

Možda Vam se svidi i