Sremska Mitrovica – Ove godine, kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji su registrovana 33 slučaja obolelih od groznice Zapadnog Nila, sa jednim smrtnim ishodom. U Sremu za sada bez obolelih.

Do 15. septembra na teritoriji Republike registrovano je 29 potvrđenih i četiri verovatna slučaja, precizirano je u saopštenju. Najviše prijavljenih slučajeva je sa teritorije Beograda i to 23 obolela. Po četiri obolela su registrovana u Južnobanatskom i Podunavskom, a po jedan slučaj u Severnobačkom i Južnobačkom okrugu.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor (prenosilac) je Culex pipiens, vrsta komarca odomaćena i kod nas, a glavni rezervoari su razne vrste ptica u kojima se virus održava.
Više 80% zaraženih ovim virusom nema nikakve tegobe, a kod malog procenta zaraženih simptomi podsećaju na simptome gripa (naglo povišena telesna temperatura, glavobolja, grlobolja, bolovi u leđima, mišićima, zglobovima, umor, blag prolazni osip, uvećanje limfnih čvorova i sl). Od pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, koji zahteva hospitalizaciju. Nakon preležane bolesti često ostaju posledice (sekvele)-umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, depresija i sl.

Možda Vam se svidi i