Sremska Mitrovica – Završetkom radova na izgradnji Sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici, svi okruzi u AP Vojvodini premreženi su sigurnim kućama za smeštaj žrtava porodičnog nasilja. Novoizgrađenu Sigurnu kuću za Sremski okrug, danas su obišli dr Bojan Pajtić, predsednik Pokrajinske vlade, Miroslav Vasin, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Veran Matić, predsednik UO Fonda B92.

Sigurna kuća u Sremskoj Mitrovici zbrinjavaće žrtve nasilja iz ovog grada kao i iz drugih opština koje pripadaju Sremskom okrugu. Njena površina je 300m2, kapacitet 20 kreveta, opremljena je sigurnosnom opremom, kvalitetnom belom tehnikom i nameštajem i generalno zadovoljava najviše standarde socijalne zaštite ovog tipa. Prema podacima Centra za socijalni rad Sremska Mitrovica, nasilje nad ženama iz godine u godinu beleži kontinuirani rast. Po zvaničnim podacima ove ustanove, u 2015. godini registrovano je 200 predmeta nasilja u porodici i potreba za objektom za hitno privremeno zbrinjavanje žrtava je velika.
„Niko ne sme da ćuti ukoliko vidi da postoji nasilje u porodici, jer su svaka druga žena i svako šesto dete u Srbiji žrtve porodičnog nasilja“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić i dodao je zbog toga Pokrajinska vlada učestvovala u izradi sistema sigurnih kuća u Vojvodini, počev od Sombora i Zrenjanina, do Pančeva i Sremske Mitrovice.

IMG_9641
„Sigurne kuće jesu važne, ali one su samo deo rešenja“, naglasio je dr Bojan Pajtić i dodao da je izuzetno važno da se sprovedu neki zakonski predlozi koji nažalost nisu prihvaćeni u Skupštini Srbije, kao što je predlog da nasilnik bude udaljen iz porodice, a ne da se žrtva sklanja, kao što je nije prihvaćen ni predlog da se nasilnicima oduzima pravo na oružje.
Vojvođanski premijer je još dodao da će Pokrajinska vlada nastaviti sa programima ekonomskog osnaživanja žena, jer veoma često žrtve nasilja ne beže od nasilnika zbog toga što nemaju mogućnost da obezbede svoju egzistenciju.
„Preko Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, sproveli smo niz programa za zapošljavanje žena, kako onih koje nisu, tako i onih koje jesu žrtve nasilja, da bismo im omogućili da imaju „hleb u ruci“ i da mogu da zaštite sebe i svoje dete“, istakao je dr Bojan Pajtić i dodao da će pokrajinska administracija nastojati da ovakav pristup rešavanju ozbiljnog problema nasilja u porodici bude primenjen na teritoriji cela Srbije, jer samo tako žene u našem društvu mogu živeti dostojanstveno i normalno.
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je da su otvaranjem Sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici svi okruzi u Vojvodini pokriveni sigurnim kućama, što je u skladu sa evropskim standardima.
„Sa još jednim programom podrške žrtvama nasilja koji realizujemo, jedinstveni smo u ovom delu Evrope“, rekao je Vasin i naveo o da je reč o zapošljavanju žena koje izađu iz sigurnih kuća, gde Pokrajinska vlada godinu dana snosi troškova zarada i doprinosa kod poslodavaca koji zaposle žene žrtve nasilja.
Vasin je dodao da je Pokrajinska vlada uspešno realizuje program prevencije nasilja u porodici koji uključuje sve obrazovne, socijalne i zdravstvene ustanove, te pravosudne organe i organe policije u sistem zaštite od nasilja.
„Prvi ciklus mera u borbi protiv nasilja u porodici uspešno je sproveden, a sada nam ostaje da se osmisle novi načini u borbi protiv jednog od najvećih zla u našem društvu-nasilja u porodici.
Obraćajući se prisutnima, Veran Matić je izrazio zadovoljstvo što su kapaciteti zaštite žena žrtava nasilja u Srbiji obogaćeni za još jedan važan objekat. “Ovo je naša sedma sigurna kuća, napravili smo dve u Beogradu i po jednu u Zrenjaninu, Somboru, Pančevu i Vranju. Posebno je važno što polako pokrivamo jedan po jedan okrug u Vojvodini, ovo je već četrvrti, ostalo je izgradimo sklonište u Kikindi i da utvrdimo stanje u Subotici pa da privedemo kraju ovu fazu aktivnosti na premrežavanju pokrajine Sigurnim kućama. Time se stvaraju uslovi da i drugi programi koje smo u međuvremenu započeli a koji su namenjeni ekonomskom osnaživanju žena u riziku ili onih koje su preživele nasilje, Onasnaživanje, dobiju daleko širi karakter od trenutnog koji se odvija u Sigurnoj kući u Somboru.
Kuća je izgrađena sredstvima koja su obezbedili Pokrajinska vlada preko Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Fond B92 i Okružno javno tužilaštvo Sremska Mitrovica. Belu tehniku je doniralo Gorenje doo. Kuća je ukrašena slikama, umetničkim delima štićenika Centralnog Zatvora u Beogradu koja su kreirana u toku procesa radne terapije.
Sigurna kuća u Sremskoj Mitrovici biće predata na upotrebu lokalnom Centru za socijalni rad sredinom aprila kada će primiti prve korisnice.

IMG_9606

Možda Vam se svidi i