ZAŠTO TRUDNICE IMAJU NAJVEĆE PLATE U SRBIJI: Otkrivena masovna prevara poslodavaca!

Pojedini poslodavci u Srbiji zgrću milione koristeći trudnice i porodilje kao izvor dodatne zarade.

Srbijom se širi trend davanja trudnicama „na papiru“ enormno visokih primanja, samo da bi nakon porođaja poslodavci uzimali veći deo njihove porodiljske naknade, varajući državu i samu trudnicu.

Porodiljske i deo trudničkih naknada ne isplaćuje poslodavac, već RFZO, pa su se neki privatnici dosetili načina da ostvare dodatnu zaradu.

Naime, na teritoriji Srbiji raste broj firmi koje zapošljavaju trudnice, ugovarajući nerealne zarade, kako bi i porodiljska naknada bila veća, a nju ubire poslodavac, a ne trudnica. Međutim, to nije jedini način zloupotrebe sistema. Poslodavci radnicama koje ostanu u drugom stanju višestruko uvećavaju zarade, dok plate ostaju nepromenjene za ostale radnike. Takođe, sve je više i firmi koje imaju samo trudnice kao zaposlene.

Nakon prestanka trudnoće, porodiljskog bolovanja i prava na posebnu negu deteta, žene ili prestaju da rade u tim firmama ili im se plaća vraća na minimalac.

Ukupno odsustvo i period primanja trudničkih i porodiljskih naknada može da traje i do pet godina. Za to vreme državni budžet oštećen je za milionski iznos.

Porodiljska naknada obračunava se i isplaćuje u visini prosečne zarade zaposlene za poslednjih 12 meseci, uvećane po osnovu vremena provedenog na radu za svaku godinu rada ostvarenu u radnom odnosu, a najviše do pet prosečnih mesečnih zarada u Srbiji.

Ovo se najviše dešava u Beogradu. Na opštini Čukarica postoji firma sa šest zaposlenih, od čega su četiri trudnice, a jedna je prestala da radi u toj firmi čim joj je isteklo porodiljsko bolovanje.

“Čim trudnica prestaje da dobija naknade od države, a teret isplaćivanja padne na poslodavce, ona prestaje da radi u toj firmi”, tvrdi upućeni izvor.

Radnica I.J. je u jednoj firmi bila zaposlena na mestu programera sa platom od 30.016 dinara, a kad je zatrudnela, dobila je platu od 170.061 dinar.

“Pritom, niko drugi od zaposlenih nije dobio povećanje plate, niti je iko doveden na njeno mesto dok je ona bila na bolovanju, a veći deo tog novca je uzimao poslodavac”, dodaje anonimni izvor.

Slična situacija je i sa jednom firmom u Krnjači – postoje dve zaposlene, obe trudnice sa platama od po 190.000 dinara.

Poseban metod prevare sistema i način da se država materijalno ošteti imaju i same trudnice. Neke od njih otvaraju fiktivne firme tokom trudnoće kako bi ostvarile pravo na trudničku i porodiljsku naknadu, a onda ih po završetku porodiljskog odmah zatvaraju.

U nadležnom ministarstvu kažu da su upoznati sa ovom praksom obilaženja propisa i da država radi sve kako bi se izborila sa tim.

Milena Antić Janić, šef Odseka za poslove u oblasti populacione politike i finansijske podrške porodici s decom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izdvaja tri najčešća scenarija po kojima nepošteni poslodavci deluju – zapošljavanje trudnica i ugovaranje enormnih zarada, višestruko uvećanje zarade trudnicama u odnosu na ostale zaposlene i zapošljavanje samo trudnica.

Antić Janić navodi da je nakon više presuda dokazan kriminal u ovoj oblasti i da stoga Ministarstvo sprema nov nacrt zakona o finansijskoj podršci trudnicama u cilju njihove zaštite i sprečavanja zloupotreba.

Izvor: srbijadanas.com

You May Also Like