VOZAČ POD DEJSTVOM ALKOHOLA NE SME DA VOZI. Sremska Mitrovica ima najviše pripitih vozača

Od strane Ozon
0 komentar

U poslednjih pet godina, na putevima u Srbiji je uhvaćeno čak 287.042 vozača pod dejstvom alkohola a analize Uprave saobraćajne policije pokazale su da je najveći broj vozača u alkoholisanom stanju uhvaćen u Sremskoj Mitrovici i Čačku.

U Sremskoj Mitrovici i Čačku uhvaćeno najviše pijanih vozača

 Foto-ilustracija: Profimedia


Foto-ilustracija: Profimedia

Do sada je bila praksa da, ako vas policija uhvati sa 0,3 do 0,5 promila alkohola u krvi, dobijete kaznu i nastavite svojim putem. Međutim, od sada vam više neće biti dozvoljeno ni da nastavite vožnju.

Za volan će smeti da sedne samo drugi trezan vozač. U suprotnom moraćete da ostavite auto na licu mesta i nastavite put taksijem, ili autobusom ili da odspavate dok nivo alkohola ne padne ispod 0,3 promila.

Zakon nije menjan, već je nezvanično stigao nalog da Član 187. Zakona o bezbednosti saobraćaja počne striktno da se primenjuje, a u njemu piše da vozač pod dejstvom alkohola ne sme da vozi. Isti Član kaže da je osoba pod dejstvom alkohola ukoliko u krvi ima više od 0,3 promila alkohola, prenosi polovniautomobili.com .

Čak i jedno klasično pivo (0,5 l), naročito na prazan stomak, može da vas dovede do 0,4 promila alkohola, ali to zavisi od sledećih faktora:

a) prazan ili pun stomak – ako se pije na prazan stomak, nivo alkohola u krvi će naglo skočiti, dok će se na pun stomak podizati lagano i do nižeg nivoa
b) naviknutost na alkohol – što više pijete, jetra će brže da ga prerađuje
c) brzina konzumiranja – što brže pijete, veću koncentraciju ćete postići u kraćem periodu
d) vrsta pića – čak ni svako pivo nema isti procenat alkohola. Na primer, Zaječarsko ima 4,5%, Apatinsko 4,7%, Lav 5,0%, Nikšićko tamno 6,2%…
e) vreme proteklo od konzumiranja poslednjeg pića do merenja
f) pol – muškarci bolje podnose alkohol od žena (i brže ga prerađuju)
g) težina – osobe sitnije konstitucije teže podnose alkohol

Postoje neka uopštena pravila koja govore koliko ćete imati promila alkohola u krvi nakon nekoliko čašica žestine, piva ili vina, ali se pokazalo da su u praksi rezultati često neočekivani.

(polovniautomobili.com)

Možda Vam se svidi i