Sremska Mitrovica – U Sremskoj Mitrovici i Čačku uhvaćen je najveći broj vozača u alkoholisanom stanju, pokazale su analize Uprave saobraćajne policije.

Prema istim rezultatima, vozači bivaju uhvaćeni u istom broju kako preko dana, tako i preko noći.

Zanimljiv podatak je da su Užičani najčešće hvatani u jutarnjim satima, a oko 40 odsto alkotestiranih Kikinđana je imalo više od 1,2 promila alkohola u krvi, pa su privedeni u stanicu na trežnjenje, piše Informer.

pijani-vozaci-pijanstvo-alkohol-alko-test-teske-povrede-policajci-vrbas-1328585176-38798

U poslednjih pet godina, na putevima u Srbiji je uhvaćeno čak 287.042 vozača pod dejstvom alkohola, a najviše ih je bilo na teritorijama Beograda i Novog Sada, što je donekle i logično jer upravo u ovim gradovima ima najviše građana.

Doskorašnji načelnik Uprave saobraćajne policije (sadašnji v. d. direktora policije) Vladimir Rebić, kaže da su i njega ovi podaci malo iznenadili, ali ističe da oni u velikoj meri zavise od aktivnosti saobraćajne policije po policijskim upravama.

“Na drugoj strani, Čačak i Sremska Mitrovica se nalaze na područjima koja imaju frekventne saobraćajnice, što se ne može, na primer, reći za Zaječar. Želeo bih i da napomenem da festival u Guči nema mnogo uticaja na ove brojke, što se tiče rezultata policije iz Čačka. Svestan sam da je uvreženo mišljenje u narodu da stanovnici pojedinih gradova više piju, a neki manje. U svakom slučaju, saobraćajna policija u celoj zemlji iz dana u dan sve više alkotestira vozače”, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, više ne važi ono nepisano pravilo da više pijanih vozača bude uhvaćeno uveče, a do tog podatka su došli u oktobru prošle godine, od kada je zaživela mera da svaki zaustavljeni vozač bude alkotestiran.

“Broj uhvaćenih pijanih vozača danju skoro je isti kao i noću. Iskreno, i mi smo se iznenadili kada smo videli te poruke. Skoro je rađeno ispitivanje indikatora bezbednosti u Srbiji. Rezultati su pokazali da, na primer, Užičani najviše piju u jutarnjim satima, oko 10-11 sati. S druge strane, u tom periodu broj uhvaćenih pijanih vozača u Beogradu je zanemarljiv. Međutim, pred ponoć, najviše se pije u Beogradu i Novom Sadu”, kaže Rebić.

Brojke pokazuju i da su najtrezniji vozači u Subotici, koja ima “zanemarljiv” broj uhvaćenih pijanih vozača u odnosu na teritoriju koju pokriva policijska uprava u tom gradu.

Izvor: Informer, Telegraf, Glas zapadne Srbije

Možda Vam se svidi i