Vojvodina će imati dve zastave

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Autonomna pokrajina Vojvodina će, uskoro, pored zvaničnih dobiti i tradicionalne simbole, nakon što je vojvođanska vlada usvojila odluku o njihovom korišćenju, i uputila je Skupštini na usvajanje.

Kako su za 021.rs naveli iz Vlade Vojvodine, nacrt odluke je utvrđen na inicijativu pokrajinskog premijera Igora Mirovića i dokument je upućen Odboru za pitanja ustavnopravnog položaja Vojvodine. Ovaj odbor je nadležan da pripremi predlog pokrajinske skupštinske odluke o načinu korišćenja oficijelnih i tradicionalnih simbola Vojvodine, grba iz 1848. i zastave trobojke iz 1849. godine. O tom predlogu će nakon toga odlučivati poslanici pokrajinskog parlamenta.

Za usvajanje dokumenta potrebna je podrška dve trećine poslanika Skupštine Vojvodine, odnosno za simbole treba da glasa najmanje 81 poslanik.

Podsetimo da je prema Statutu Vojvodine predviđeno da Pokrajina pored zastave i grba koji su usvojeni 2004. godine, ima i tradicionalne simbole, koji je trebalo da budu doneti do 30. avgusta 2014. godine, ali se u prethodnom sazivu nikada nije stvorila dovoljna većina koja bi to podržala.

Tradicionalni simboli nikada nisu usvojeni, jer su im se uglavnom protivili pripadnici određenih stranaka leve orijentacije, navodeći da je sporno da li su to uopšte autentični simboli i da li su baš oni bili simboli srba iz vremena Bune 1848. i 1849. godine.

Možda Vam se svidi i