Veliki protest prosvetnih radnika pred početak školske godine

Od strane Ozon
0 komentar

Unija sindikata prosvetnih radnika (USPRS) organizovaće 31. avgusta veliki protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, pod simboličnim nazivom „Pet do 12“, odlučeno je na sastanku Glavnog odbora ovog sindikata.

Član predsedništva USPRS Vladimir Adžić najavljuje da će sa protesta novom ministru prosvete Mladenu Šarčeviću biti poslata poruka o tome šta nije urađeno u proteklom periodu i zbog čega se srpska prosveta nalazi u jako lošoj situaciji.

„Tražimo da se ispoštuje sporazum koji smo potpisali sa ministarstvom tokom velikog štrajka 2015. godine, pre svega za neispunjeni deo za platne razrede i neisplaćene svetosavske i vidovdanske nagrade. Takođe, tražimo da nam se vrati nezakonito oteti deo plata tokom leta prošle godine, kada su lošim obračunima prosvetari zakinuti za 3.500 do 5.000 dinara. Na taj novac čekamo punih godinu dana i tražimo da nas odmah isplate. Zahtevamo i povećanje plata do kraja ove godine kako bi se koliko-toliko popravio materijalni status prosvetnih radnika. Podsećam da je prosečna plata u prosveti ispod 40.000 dinara, što je znatno niže od republičkog proseka“, naglašava Adžić.

I pored ovih problema, on je rekao da će nova školska godina početi bez štrajka.

Autor: Blic

You may also like