Sremska Mitrovica – Odlučeno je da će se proizvodnja organske hrane od sada podsticati 40 odsto više u odnosu na konvencionalnu.

Sredstva će moći da dobiju svi proizvođači organske hrane koji imaju sklopljen ugovor sa nekom od ovlašćenih kontrolnih organizacija, što na području Srema ispunjava tek nekoliko njih, a na teritoriji grada Sremska Mitrovica samo jedan proizvođač.

Zoran Marković koji se na svom poljoprivrednom gazdinstvu u Zasavici II već nekoliko godina bavi organskom proizvodnjom u domenu povrtarstva i stočarstva kaže da je ovo dobro za dalji razvoj biznisa, ali da treba posmatrati šire. „Naravno da je dobro svako uvećanje subvencija, ali isto tako treba znati i da su ukinute subvencije za gorivo, kao i da mi možemo da koristimo samo određena đubriva, koja su skuplja od onih za konvencionalnu proizvodnju“, kaže Marković i dodaje da bi proizvođačima koristilo eventualno smanjenje papirologije i pomoć pri plasmanu organskih proizvoda.

organsko povrce

Podsetimo, u Srbiji trenutno ima oko 1800 proizvođača organske hrane, uglavnom ratarskih kultura, dok se na teritoriji Grada Sremska Mitrovica trenutno nalazi samo jedno poljoprivredno gazdinstvo koje je registrovano u ovoj delatnosti i to na nešto manje od jednog hektara, što svakako predstavlja poražavajuću činjenicu.

Možda Vam se svidi i