Uspešno završen projekat Participativno budžetiranje

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Nakon 2 godine trajanja uspešno su završene sve aktivnosti u okviru projekta Participativno budžetiranje, koji je pored Sremske Mitrovice sproveden u još 9 gradova i opština širom Srbije.

Projekat Participativno budžetiranje realizovan je u saradnji sa BIRN-om i NALED-om, sa ciljem uključivanja građana u budžetski proces.

U procesu je učestvovalo oko 16.000 građana, kao i više od 200 predstavnika organizacija civilnog društva koji su prisustvovali radionicama posvećenim uključivanju OCD-a u projekat.

U okviru Participativnog budžetiranja građani su imali priliku da predlože projekte za koje žele da budu finansirani iz budžeta grada, a koji će doprineti poboljšanju kvaliteta života u mestu u kojem žive. Takođe građani su bili upravo ti koji su za te predloge glasali.

U Sremskoj Mitrovici na predlog, a zatim i prema glasovima građana doneta je odluka da se izgradi azil za napuštne pse.

Prema informacija,a BIRN-a i NALED-a za realizaciju 53 izabrana projekta, od ukupno 2.400 predloženih, iz budžeta lokalnih samouprava izdvojeno je oko 800.000 evra. Za azil u Sremskoj Mitrovici iz budžeta biće izdvojeno 5 miliona dinara.

Takođe u okviru projekta je izrađeno i 10 Građanskih vodiča kroz budžet opština i gradova koji je dostupan svim građanima na uvid, a napisan je sa ciljem da se na jednostavan i razumljiv način
Predstavi na koji to način budžet nastaje, na šta se novac troši i koliko.

U projektu su pored Sremske Mitrovice učestvovali još i Pirot, Šabac, Vračar, Pančevo, Sombor, Trstenik, Ruma, Zrenjanin i Knjaževac.

BIRN Srbija će u okviru budućih aktivnosti nastojati da nastavi sa realizacijom ovog projekta i da u proces uključi još gradova i opština u Srbiji.

Projekat Participativno budžetiranje finansiraju EU u okviru programa „Podrška civilnom društvu 2013″ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS.

Možda Vam se svidi i