Uskoro odluka o informatici u osnovnim školama

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Sedmog juna bi trebalo da bude odlučeno da li će Informatika i računarstvo od naredne školske godine postati obavezan predmet za starije osnovce.

Zbog uvođenja ovog obaveznog predmeta, postojeći izborni bi se ukinuo dok bi Tehničko i informatičko obrazovanje postalo Tehničko obrazovanje bez sadržaja koji se tiču informatike i računara.

Kako piše dnevni list Danas, ukupni godišnji fond ovog predmeta će biti 30 časova, koji će biti realizovani kroz ravnomerno raspoređene časove tokom 15 nastavnih nedelja. Kao rezultat, svi ostali nastavni predmeti bi u rasporedu imalu jednu nedelju manje, ali bi se ti časovi realizovali kroz projektnu nastavu ili u digitalnom okruženju.

„Broj časova novog predmeta ostaće isti kao sadašnjeg TIO, s tim što je predviđena drugačija realizacija nastave. U petom i šestom razredu učenici bi imali dva časa nedeljno, a u sedmom i osmom po jedan u rasporedu plus 30 časova koji bi se realizovali kroz ‘klizni’ raspored, na isti način kao i Informatika. Zbog toga bi školska godina u sedmom i osmom razredu bila produžena za nedelju dana“, objašnjava pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković dodajući da „klizni“ raspored nije novina i da se Informatika u gimnazijama na taj način izvodi od 1996. godine.

Pomoćnica ministra prosvete smatra da rešenje „možda nije idealno, ali je jedino moguće u ovom trenutku“. Istraživanje Instituta za psihologiju pokazalo je da su digitalne kompetencije učenika završnih godina osnovnih škola veoma niske, zbog čega je radna grupa predložila nekoliko novina. Naime, đaci bi već u nižim razredima morali da nauče kako bezbedno da koriste savremene tehnologije.

Možda Vam se svidi i