Sava kod Sremske Mitrovice od sutra do petka porašće za skoro dva metra, a u istom periodu kod Šapca sa 68 centimetara na 2, 5 metra, i vodostaj Dunava biće u porastu

  Poplave Srbija Foto: Tanjug/Srđan Ilić, hidmet.gov.rs


Poplave Srbija Foto: Tanjug/Srđan Ilić, hidmet.gov.rs

Republički hidrometeorloški zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na obilne padavine koje će Srbiju pogoditi večeras i trajaće sve do srede, a koje će dovesti do porasta vodostaja nekih reka.

vodostaji

– Tokom noći između 7. i 8. novembra i sutra pre podne u centralnim i južnim delovima zemlje očekuju se obilne padavine od 20 do 30 milimetara, a u jugozapadnim i južnim krajevima i preko 40 milimetara za 12 sati. Nove padavine očekuju se u noći između utorka i srede, i u sredu pre podne. Tada se najviše padavina očekuje u južnim i jugoistočnim delovima zemlje – oko 40 milimetara za 12 sati. Najviše padavina u ovom periodu očekuje se u južnim krajevima zemlje, lokalno i više od 80 milimetara – navodi Republički hidrometeorološki zavod.

Dodaje se da će u planinskim predelima padati susnežica i sneg uz formiranje snežnog pokrivača.

Ovakve padavine uticaće na rast vodostaja, koji će na nekim rekama prelaziti upozoravajuće nivoe, a na čijim vodotocima su moguća lokalna izlivanja.

Tako će, na primer, kako stoji na sajtu RHMZ-a, Sava kod Sremske Mitrovice od sutra do petka porasti za skoro dva mestra. Tačnije sa dutrašnjih dve metra porašće na 3,80 do petka. U istom periodu Sava kod Šapca porašće sa 68 centimetara na 2, 5 metra.

Rašće, naravno, i Dunav. On će se sa današnjih, 2,84 metara kod Pančeva, u petak na istoj deonici dostići tri metra, a kod Zemuna 2,76.

– Na gornjem toku Južne Morave sa pritokama – Jablanica, Veternica, Pusta, Toplica i Vlasina, zatim na Crnom i Belom Timoku, Resavi, Crnici i Rasini vodostaji će od utorka do četvrtka biti u umerenom i većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na gornjem toku Zapadne Morave i njenim pritokama – Bjelica, Moravica, Rzav, Skrapež, Đetinja i Ibar, kao i na Limu vodostaji će od u istom periodu biti u umerenom i većem porastu sa približavanjem upozoravajućim nivoima – navodi RHMZ.

Kratkotrajni prestanak padavina, inače, očekuje se tek u subotu, a onda opet sledi pretežno oblačno vreme mestimično sa kišom, sa prosečnim temperaturama za ovo doba godine.

(Telegraf.rs)

You may also like