Obnovom spomenika sačuvati istoriju od zaborava

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru “Novembarskih dana” danas je u Mačvanskoj Mitrovici svečano otkriven restauriran spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu. Otkrivanju spomenika prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, predstavnici Mesne zajednice “Mačvanska Mitrovica” i boračkih udruženja sa teritorije grada.

Okupljenima se prvo obratio Zoran Mišćević, pomoćnik načelnika Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu koji je kratko rekao da oni koji veruju i imaju nadu u budućnost vraćaju se u prošlost i čuvaju je, dok su predstavnici boračkih organizacija u svojim obraćanjima naglasili da se žrtve palih boraca ne samo iz Drugog svetskog rata nego i svih drugih sukoba koji su se vodili na ovim prostorima nikada ne smeju zaboraviti.

img_20161107_094815

“Polaganjem venaca na spomen obeležje u Mačvanskoj Mitrovici mi čuvamo sećanje i iskazujemo zahvalnost svim našim precima koji su dali svoje živote kako bi smo mi danas živeli u slobodi”, rekao je predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković i dodao da upravo tu slobodu za koju su naši preci ginuli treba da čuvamo i cenimo, ali i da o slavnoj istoriji naše zemlje učimo generacije koje dolaze.

Miloš Kovač ispred Mesne zajednice Mačvanska Mitrovica izrazio je ponos što je nakon niza godina u kojima je spomenik bio prepušten vremenu i nalazio se u jako lošem stanju on konačno restauriran i što mu je vraćen prvobitan izgled.

img_20161107_094924

“Mi kao Mesna zajednica smo imali tu ideju da se ovaj spomenik obnovi iz razloga zato što bi mlađe generacije i naraštaji ipak trebalo da znaju šta su ti ljudi kojima je podignut spomenik dali za njih i slobodno možemo da kažemo da mi postojimo i živimo upravo zahvaljujući njima”, rekao je kratko Kovač.

Nakon obraćanja prisutni su pristupili polaganju venaca na spomenik.

Radovi na restauraciji spemenika u centru Mačvanske Mitrovice su završeni u prvoj polovini jula meseca. Oni su obuhvatali obnavljanje spomenika koji je bio izuzetno oštećen i njegovo vraćanje u prvobitno stanje. Vrednost radova iznosila je milion dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Podsetimo, spomenik u obliku mauzoleja sa četiri stuba u Mačvanskoj Mitrovici podignut je 1955. godine u čast palim borcima i žrtvama fašističkog terora i na njemu je ispisano četrdeset imena.

You may also like