U planu grejanje na šumski otpad

Od strane Ozon
0 komentar

Sva javna preduzeća u Sremskoj Mitrovici posluju sa dobiti, što je vrlo važno, naglašava gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader. U ovo zimsko vreme najaktuelnije je pitanje grejanja. Cene toplotne energije u Sremskoj Mitrovici su među nižima u Srbiji, i ekonomski su opravdane. Za daljinsko grejanje zadužena je JKP „Toplifikacija”, koja brine i o održavanju mreže.

– Servisna služba radi 24 sata i kad se neki problem pojavi, oni deluju u roku od sat vremena – kaže Sanader. – Međutim, imaju problem jer ne mogu da mere potrošnju toplotnu energije u svakom stanu. Problem su stare, zajedničke instalacije, zbog kojih ne može da se izvrši merenje, zatim plaćanje po kvadratu, zbog kog sugrađani ne štede, što je najveći problema sistema daljinskog grejanja.

Oko 70 odsto energije Sremska Mitrovica preuzima od „Panonske Te-To”, gde je pre dve godine ugrađen kotao na biomasu, koji koristi suncokretovu ljusku i zbog toga je 10 do 15 odsto niža cena energije, međutim, tu su i veliki fiksni troškovi. Lokalna samouprava planira da preuzme kotlove termoelektrane i dogradi ih, kroz projekat Nemačke razvojne banke, kojim bi se grejali iz šumskog otpada. Po toj zamisli JP „Srbijašume” treba da obezbede dovoljnu količinu drveta iz devastiranih šuma koje se ne mogu koristiti kao tehničko drvo.-Ući ćemo u taj projekat koji će u narednih 10 do 15 godina, obezbediti još nižu cenu grejanja za građane – kaže Sanader.

Jača struja za sela

Sva mitrovačka sela pokrivena su nisko-naponskom mrežom, te struja za ovu lokalnu samoupravu ne predstavlja problem. Grad finansira zamenu nisko-naponske mreže, tako da je prošle godine taj posao urađen u Martincima i Grgurevcima.
Tamo gde postoji problem sa naponom Grad sufinansira u saradnji sa „Elektrodistribucijom”, zamenu mreže i poboljšanje kapaciteta u snabdevanju električnom energijom.

M. Stakić – Dnevnik/Izvor

You may also like