Sremska Mitrovica – Republički zavod za statistiku sprovešće, u saradnji sa Unicefom, istraživanje pod nazivom „Testiranje modula o razvoju i sposobnostima deteta“, od 19. januara do 8. februara 2016. godine, na teritoriji AP Vojvodine.

Istraživanje je razvio Unicef, koji kao organizacija preko svih aktivnosti promoviše prava i dobrobit svakog deteta. Na taj način zalaže se za razvoj i zaštitu dece. Cilj istraživanja je prikupljanje informacija o zdravlju, u domenu govora i jezika, sluha, vida, učenja, pokretljivosti i motoričkih sposobnosti i emocija, i uslovima u kojima žive deca starosti 2–17 godina.

deca

Istraživanjem će biti obuhvaćeno oko 4000 domaćinstava izabranih slučajnim uzorkom, dok će na terenu učestvovati ovlašćeni saradnici – anketari Republičkog zavoda za statistiku.

Potreba za ovim istraživanjem proizlazi iz činjenice da deca koja imaju funkcionalne poteškoće mogu biti diskriminisana u društvu. Njima je često otežan pristup osnovnim socijalnim servisima (npr. obrazovanju) uz generalno teže uključivanje u socijalno okruženje.

Uspeh ovog važnog istraživanja zavisi od odziva domaćinstava i njihove želje da svojim ličnim doprinosom omoguće dobijanje kvalitetnih rezultata.

Možda Vam se svidi i