Štrajkom glađu do pravde

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Katica Jojić, zajedno sa svoja dva sina od danas štrajkuje glađu ispred zgrade Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici.  Na ovaj način, kako kažu Jojići pokušaće da posle više od 40 godina „isteraju“ pravdu.

Povod štrajka jeste spor oko nasledstva koji se vodi između Katice Jojić i Ž.Ž. koja se predstavlja kao vanbračna ćerka pokojnog brata Jojićeve, Soćanin Milojka i po tom osnovu sud joj je dodelio deo njegovog nasledstva.

Spor je pokrenut davne 1973. godine, a Jojići se pitaju ima li mu kraja, jer tek nedavno došli su do podatka da Ž.Ž. u izvodu knjige rođenih nema informacije o ocu, ali taj podatak umesto da im je doneo mogućnost rešavanja spora produbio je njihovu agoniju.

„U neznaju da Ž.Ž. nema podatke ocu u izvodu iz matične knjige rođenih i sa donetom presudom kojoj se priznaje pravo na nasledstvo samo na osnovu izjava babe i tetke Ž.Ž. postali smo suvlasnici kuće sa njom. Kako bi dalje rešili odnose pokrenuli smo javnu prodaju nekretnine, jer na drugi način nismo mogli da se dogovorimo i sada, kuća u kojoj moja supruga, moje dete, brat, majka otac i ja živimo, prodaje se za 22.000 evra, koliko je procenjeno da ona vredi.

Jojići kao glavni razlog štrajka navode nezaovoljstvo činjenicom da je sud 1973. godine utvrdio očinstvo Ž.Ž. samo na osnovu iskaza babe i tetke Ž.Ž., a ne na osnovu javne isprave – izvoda iz matične knjige rođenih, kako se ta činjenica unače u ostavinskom postupku utvrđuje.

iyvosd
U razgovoru sa jednim mitrovačkim advokatom kome smo u kratkim crtama predstavili slučaj Jojića, došli smo do informacija da se u slučaju imovinske rasprave kao dokaz o očinstvu prilaže izvod iz matične knjige rođenih, a da se postupak utvrđivanje očinstva ako nema javne isprave utvrđuje posebnim postupkom.

Katica Jojić kaže da je odlučila da ostane ispred suda dok se ne reši slučaj, nada se da će neko od nadležnih reagovati, “…ostajem ovde do kraja. Gde ću? Drugu kuću nemam”.

 

You may also like