STIŽE PRVO POSKUPLJENJE: Nova cena gasa od 1. januara

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Zbog promene snabdevača, JP „Srem-gas“ je morao da donese odluku o novoj ceni prirodnog gasa za javno snabdevanje. Dobijena je saglasnosti Agencije za energetiku Republike Srbije, pa će od 1. januara 2017. godine potrošači u Sremskoj Mitrovici u proseku plaćati kubik gasa 3,39 dinara više nego na prethodnim računima, a novi obračun stići će sa februarskim računom. Ono što je realnost, rapidno raste cena nafte i skače vrednost dolara što direktno utiče na formiranje cene ovog energenta.

Najvećim delom „Srbijagas“ ovaj energent nabavlja iz uvoza, cena se formira na bazi cene nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu i cene dolara pa se i cena mora korigovati u odnosu na te faktore.
JP „Srem-gas“ utvrdilo je cenu prirodnog gasa za javno snabdevanje koja će se primenjivati od 1. januara 2017. godine.

Povećanje cena javnog snabdevanja za domaćinstva iznosi 3,39 dinara po kubnom metru gasa. Tako će nova cena gasa za grupu kupaca male potrošnje (domaćinstva i ostali mali potrošači) biti 33,15 dinara, umesto dosadašnjih 29,76 dinara po kubiku, dok će za druge kategorije potrošača na javnom snabdevanju, cena biti od 30.13 do 30.82 dinara po kubiku. Iskazane cene su bez PDV-a i odnose se na cenu energenta.

Ipak, naglašavaju iz „Srem-gasa“, i pored ove promene cene, mitrovački potrošači još uvek će biti među potrošačima koji plaćaju najnižu cenu prirodnog gasa u Srbiji.

Možda Vam se svidi i